Steeds meer middelbare scholen verplichten ouders zelf dure tablets aan te schaffen voor hun kinderen. Digitale leermiddelen horen echter onder de begroting van de school te vallen. Scholen mogen alleen een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Dit meldt Algemeen Dagblad.
NOG
Scholen verplichten de aanschaf van tablets tegen de regels in
-Steeds meer ouders trekken hierover aan de bel bij Ouders & Onderwijs. Die vindt dat een goede zaak. “Veel ouders kennen de regels niet en betalen gewoon'', aldus medewerker Mark Weghorst. “Ze weten niet dat ze helemaal niet voor de kosten hoeven op te draaien.''
Alle verplichte lesmateriaal komt voor rekening van de scholen. Dus als het gebruik van tablets noodzakelijk is voor de lessen, dan zijn scholen verplicht deze zelf te bekostigen. Daarvoor mogen ze hooguit een vrijwillige bijdrage vragen aan de ouders. Als iPads niet verplicht worden gesteld in de les, dan is de bekostiging ervan lastiger. Beide partijen zijn in dat geval niet verplicht op te draaien voor de kosten. Veel scholen zijn dan niet transparant over de vrijwillige ouderbijdrage. Ze geven niet aan dat de bijdrage vrijwillig is, of bieden een betaalregeling of korting voor ouders. Ouders kloppen voor financiële steun dan aan bij Stichting Leergeld. Deze vergoedt echter geen iPads.
De VO-raad pleit ervoor dat tablets en laptops als officiële leermiddelen moeten worden erkend. Dan krijgen middelbare scholen geld van de overheid en komt de financiering ervan niet op de ouders neer.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids