Voor scholieren die dit jaar na hun eindexamen een studie met een numerus fixus willen gaan doen, zijn de rapportcijfers van het voorlaatste jaar belangrijker dan de eindexamencijfers. Veel scholieren beseffen dat echter niet. Dit meldt RTL Nieuws.
NOG
Scholieren onvoldoende ingespeeld op veranderingen rond numerus fixus
-Met ingang van dit collegejaar mogen universiteiten en hogescholen niet meer loten voor opleidingen met een numerus fixus (maximum aantal eerstejaars). Vanwege de verplichte selectie is de aanmelddatum voor die 91 studies vervroegd: scholieren moeten zich voor 15 januari aanmelden en horen op 15 april of ze zijn toegelaten. Dat is ver voor het begin van de centrale eindexamens. De eindcijfers worden dus niet meegenomen in de selectieprocedure.
"Wij worden geacht de rankinguitslag op 15 april in te leveren bij de overheid en de leerlingen moeten dan nog eindexamens doen", zegt decaan Gerard Hoogendoorn van de Erasmus universiteit Rotterdam. "We moeten dus wel naar de overgangscijfers op het rapport kijken.” Overigens tellen niet alleen de cijfers; motivatie en persoonlijkheid worden ook bekeken.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) pleit voor meer aandacht voor de veranderingen op de middelbare scholen. Volgens de organisatie zijn te veel scholieren nog niet doordrongen van de huidige situatie en duiken zij in het examenjaar pas echt in de boeken. Het LAKS is er voorstander van om te kijken naar de hele schoolcarrière van de leerling, waaronder ook het laatste jaar.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids