Normal_wiskunde_formule_schoolbord_leerling

Het team dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Brazilië is dit weekend geselecteerd. Zes zeer getalenteerde jongeren hebben in een zware selectie ruim 10.000 deelnemers achter zich gelaten. Alle teamleden hebben al eerdere wedstrijdervaring op zak en hopen nu hoge ogen te gooien op de meest prestigieuze internationale wedstrijd. Dit meldt Nederlandse Wiskunde Olympiade.

Afgelopen week vond in Valkenswaard de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Uit vijftien winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die in vier eerdere rondes ruim 10.000 deelnemers achter zich lieten, werden hier de zes leden voor het Nederlandse team geselecteerd. De vijftien talentvolle leerlingen maakten tijdens deze week, die mede mogelijk werd gemaakt door de Rabobank, drie selectietoetsen. Daaruit kwamen zes leerlingen als beste uit de bus. Drie van hen namen al eerder deel aan de Internationale Wiskunde Olympiade. Door deze ervaring hoopt het team komende zomer een topprestatie neer te zetten in Rio de Janeiro. 
 
Het team vertrekt op 7 juli van Schiphol naar Rio de Janeiro en heeft daar eerst een trainingskamp om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 16 tot 23 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen. 
 
Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Utrecht) en Jetze Zoethout (Universiteit Utrecht). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van onderwijs, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids