Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Sport heeft op advies van een deskundigenberaad besloten de vaccinatie tegen meningokokken aan te passen. In de loop van 2018 krijgen alle baby’s van 14 maanden een vaccinatie die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Ook jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken. Dit meldt het ministerie van volksgezondheid.
NOG
Vaccinatie tegen meningokokken nu ook voor scholieren voortgezet onderwijs
-Met de keuze voor een combinatievaccin wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen. Het aantal infecties is gestegen van gemiddeld vier per jaar in de jaren voor 2015 tot vijftig in 2016 en 47 tot 1 augustus van dit jaar.
Van de meningokokkenbacterie bestaan meerdere typen. De bacterie zit bij veel mensen in de neus- of keelholte, zonder dat zij ziek worden. Een infectie door meningokokken kan ernstiger verlopen als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terecht komt. Een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan dan het gevolg zijn. Vooral baby’s, tieners en ouderen zijn kwetsbaar voor een infectie met ernstige gevolgen.
Kinderen van 14 maanden krijgen sinds 2002 één inenting tegen meningokokken type C aangeboden. Het aantal ziektegevallen door dit type C is sindsdien sterk afgenomen. Omdat het aantal besmettingen met meningokokkenbacterie type W gestaag toeneemt, heeft de minister het advies van een deskundigenberaad overgenomen om het vaccin aan te passen. In plaats van een vaccin tegen meningokokken type C, krijgen kinderen in de loop van 2018 het combinatievaccin tegen meningokokken typen A, C, W en Y.
Het RIVM start na het besluit van de minister met een uitvoeringsplan. De wijziging zal vanaf het eind van het eerste kwartaal 2018 worden ingevoerd. De komende periode wordt benut voor de aanschaf van het vaccin, om de invoering ervan samen met de Jeugdgezondheidsorganisaties te organiseren en om de communicatie met ouders voor te bereiden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids