In 2003 werd het eerste technasium opgericht, vandaag zijn het er 94. In die 15 jaar werden ruim 31.000 havo- en vwo-leerlingen voorbereid op een vervolgopleiding in het bèta onderwijs. Alle reden voor een bijzonder feestje. Op dinsdag 17 april vieren de technasia hun 15-jarig bestaan met een Jubileumcongres, waarbij ontwerpen en oplossingen van leerlingen voor de toekomst centraal staan. Dit meldt Stichting Technasium.
NOG
Technasium viert 15 jaar vernieuwend onderwijs
-In dierenpark Amersfoort worden de bezoekers ondergedompeld in ZO&Otopia. Alles staat in het teken van O&O: ontmoeten en ontdekken. De O&O is een leuke kwinkslag naar het vak O&O: Onderzoek & Ontwerpen dat iedere technasiumleerling volgt gedurende zijn middelbare schoolcarrière en afsluit met een Meesterproef.
Tijdens het congres laten technasiumleerlingen ontwerpen en oplossingen zien die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050. Zo serveren de leerlingen van het Da Vinci College in Leiden een duurzaam menu aan de bezoekers. Leerlingen van het Emelwerda College presenteren hun zelfvoorzienende stuw. Hiermee wonnen zij de innovatieprijs Bouwend Nederland. De leerlingen van Melanchthon Bergschenhoek vertellen alles over hun idee de Green E-ball, een manier om groene energie op te wekken op zee.
Behalve leerlingen zijn er influencers op het gebied van klimaat, energie en technologie. De leerlingen gaan in gesprek met onder andere wetenschapper Rolf Hut, viroloog Marion Koopmans en het Solar Team van TU Delft.
Eind maart berichtte de VO-raad dat de huidige examensystematiek de diepgang beperkt in het onderwijs. De systematiek sluit niet meer goed aan bij het vervolgonderwijs en de eisen van de maatschappij. Het technasiumonderwijs is al vijftien jaar een prachtig voorbeeld van hoe het anders en vernieuwender kan. Met het vak Onderzoek & Ontwerpen worden technasiumleerlingen stap voor stap voorbereid op een bèta-opleiding op hbo- of wo-niveau. Een mix van havo- en vwo-leerlingen werkt in teamverband projectmatig samen. Inhoud, talent én persoonlijke vaardigheden worden samengebracht. Leerlingen stromen zo bewuster en gemakkelijker in, in het hoger bèta-onderwijs.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids