Scholen, organisaties en bedrijven in heel Nederland vierden gisteren de Dag van de Duitse taal. De Actiegroep Duits organiseerde deze dag om aandacht te vragen voor het belang van de Duitse taal voor Nederland. Het thema van dit jaar was ‘Duits in het beroepsleven’. Dit meldt de Duits-Nederlandse Handelskamer.
In Utrecht vond tegelijkertijd voor ondernemers een ander groot Duitslandevenement plaats, de Duitslanddag. “Door een livestreamverbinding hebben we de Duitslanddag met de Dag van de Duitse Taal verbonden. Onder het motto ‘scholieren vragen, experts antwoorden’, konden scholieren hun vragen aan directeuren en managers stellen”, vertelt Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). De DNHK is onderdeel van de Actiegroep Duits en organisator van de Duitslanddag. Andere schoolklassen in heel Nederland keken live met het gesprek tussen de scholieren en ondernemers mee.
Dat beheersing van de Duitse taal voor Nederland belangrijk is, blijkt ook uit de resultaten van een ondernemersenquête, die op de Duitslanddag is gepresenteerd. Nederlandse ondernemers geven daarin onder meer aan dat zij het belangrijk vinden dat hun collega’s en medewerkers de Duitse taal goed beheersen. “Het is van groot belang dat Nederlandse scholieren Duits leren. Het vergroot hun eigen kansen op de arbeidsmarkt en verstevigt de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus Günter Gülker.
De Actiegroep Duits ziet dat de aandacht bij scholieren de laatste jaren toeneemt, maar blijft gericht actie ondernemen, omdat het tekort aan leraren Duits nog onverminderd groot is. Ook staat de positie van het schoolvak in het Nederlandse onderwijs nog steeds ter discussie.
Op diverse plaatsen organiseerde de Actiegroep Duits evenementen rondom de Duitse taal. Op de website van de Actiegroep Duits, www.machmit.nl, deden schoolklassen bijvoorbeeld mee aan een quiz die ook geheel in het teken staat van ‘Duits in het beroepsleven’. De knaloranje Mach-mit-Mobil van de Actiegroep Duits was te gast op het Deltion College in Zwolle. Taalassistenten van de Mach-mit-Mobil gaven gastlessen over Duitsland en Technik & Innovation. In Bad Nieuweschans en Bellingwolde presenteren het Duitsland Instituut en Nuffic op twee basisscholen hun nieuwe lesmethode voor het basisonderwijs en de ‘Deutschlandquiz für Grundschulen’. Meer dan 100 scholen deden bovendien met eigen initiatieven mee.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids