Normal_regenboogvlag

Hetero's hebben een rooskleuriger beeld van de homo-acceptatie in Nederland dan homo's, blijkt uit een peiling van EenVandaag. Aanleiding is de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam dit weekend. Om de acceptatie onder scholieren te bevorderen is er de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Een GSA bestaat uit een groep leerlingen en een docent die het schoolklimaat van middelbare scholen veiliger wil maken voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transseksuele en interseksuele leerlingen (LHBTI). Dit meldt ANP.

70 procent van het beevraagde panel vindt dat het goed is gesteld met de homo-acceptatie in Nederland. Een op de drie ondervraagde LHBTI'ers zegt het afgelopen jaar te maken hebben gehad met "negatief gedrag'' vanwege hun geaardheid of identiteit. Uitschelden of naroepen kwam het vaakst voor. De meerderheid (58 procent) van de LHBTI'ers geeft in het onderzoek aan gedrag soms aan te passen om negatieve reacties te voorkomen. "Iedereen zegt wel dat homo's geaccepteerd worden, maar de realiteit is regelmatig anders. Je mag homo zijn, zolang je niet te vrouwelijk bent, zolang ze van me afblijven, et cetera. Het is eigenlijk schijntolerantie'', zegt een van de deelnemers in een toelichting.

Geert-Jan Edelenbosch van het COC zei vorig jaar op Paarse Vrijdag dat jongeren op hun twaalfde of dertiende al weten dat ze niet hetero zijn. Maar vaak durven niet voor hun zestiende uit de kast te komen, omdat ze zich niet veilig voelen op school. De mate waarin LHBTI-ers worden geaccepteerd op school, hangt erg af van wat de schoolleiding uitdraagt.
 
GSA's kunnen volgens het Nederlands Jeugdinstituut de LHBTI-acceptatie bevorderen. Een GSA bestaat uit een groep leerlingen en een docent die seksuele diversiteit aan de orde stellen. Dit gebeurt door middel van het organiseren van, of het zelf verzorgen van, voorlichtingen over seksuele en genderdiversiteit. De leerlingen die in de alliantie zitten zijn zowel LHBTI-leerlingen als niet-LHBTI-leerlingen. Door hun acties willen ze het schoolklimaat van middelabre scholen veiliger maken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids