Vorige week is Facebook’s Bibliotheek voor Digitale Geletterdheid gelanceerd. De bibliotheek is een verzameling aan lessen om jongeren kritisch te leren denken en bewust met de online wereld om te laten gaan. De lessen werden overhandigd aan docenten uit het veld. Dit meldt Facebook Nederland.
NOG
Bibliotheek voor Digitale Geletterdheid voor jongeren gelanceerd
-Het evenement werd ingeleid door Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat voor de Media: “Onafhankelijke nieuwsmedia, digitale geletterdheid en mediawijsheid zijn van groot belang voor jong en oud. Het Commissariaat voor de Media werkt daar dagelijks aan en het is belangrijk dat bedrijven en internetplatforms ook hun verantwoordelijkheid nemen.”
In achttien lessen leren jongeren meer over onder andere privacy, hoe ze zich online presenteren, het herkennen van misinformatie, betrokkenheid bij de gemeenschap en cybersecurity. De bibliotheek is een bron voor leerkrachten die zich met digitale geletterdheid bezighouden en jongeren (11 tot 18 jaar) helpen om de vaardigheden op te bouwen die ze nodig hebben om veilig gebruik te kunnen maken van digitale technologie. De lessen zijn interactief en bestaan uit groepsdiscussies, activiteiten, quizzen en games die samen met tieners zijn ontwikkeld. Het materiaal is gratis beschikbaar, het is niet nodig om een Facebook-account te hebben om hier toegang toe te krijgen. De lessen zijn opgesteld door het Youth and Media team van Berkman Klein Center for Internet & Society van Harvard University.
In aanloop naar de Week van de Mediawijsheid (16 tot en met 23 november 2018) worden daarnaast samen met Bureau Jeugd & Media nieuwe mentorlessen gepresenteerd. Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media: “Mediawijsheid gaat over doelen bereiken: media inzetten om kansen te benutten zonder dat je schade oploopt of schade berokkent. Dat houdt in dat je doorlopend met jongeren in gesprek moet over wat media met je doen en dat je daarin bewuste keuzes te maken hebt. We willen met onze lessen docenten daarin ondersteunen.” Ook Nieuwsbegrip's thema-uitgave over nieuwswijsheid is weer beschikbaar.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids