De studenten nemen het tegen elkaar op met als inzet de beste vakman of –vrouw te worden in hun beroep; van bloembinder en metselaar tot aan autotechnicus en verpleegkundige. De finalisten voeren opdrachten uit die worden beoordeeld door juryleden uit onderwijs en bedrijfsleven. Bezoekers kunnen de wedstrijden volgen én hun eigen skills ontdekken tijdens meer dan 50 ‘Play Your Skills-activiteiten’.
30.000 deelnemers, 66 vakwedstrijden
Alle nationale Skills-kampioenen worden gehuldigd tijdens de prijsuitreiking op vrijdagavond 22 maart in RAI Amsterdam. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en andere prominenten reiken dan de medailles aan de talentvolle mbo-ers uit. Een aantal Skills-kampioenen kwalificeert zich voor deelname aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat deze zomer plaatsvindt in Kazan, Rusland.
Totaal nemen 650 mbo-studenten, waarvan 310 in RAI en zo’n 350 vmbo-leerlingen deel aan dit NK beroepen. Om zich te plaatsen voor het NK namen de afgelopen maanden ruim 20.000 mbo-studenten en bijna 10.000 vmbo-leerlingen deel aan voorrondes en kwalificatiewedstrijden van Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo). 53 ROC’s en 133 vmbo scholen nemen deel aan de vakwedstrijden. Nederland staat te springen om goede vakmensen. Al deze vaktalenten hebben door hun deelname een uitstekende kans op een goede baan met uitstekende verdiensten.
LOB-bezoekers programma
In RAI Amsterdam worden veel jonge bezoekers verwacht die zich door de wedstrijden laten inspireren. Ze krijgen in een loopbaanoriëntatie en -begeleidingsprogramma (LOB) ook informatie over beroepen en (vervolg)opleidingen. Bij de ruim 50 ‘Play Your Skills-activiteiten’, waaronder Virtual Reality Autospuiten en Smoothie maken, kunnen ze zelf hun eigen vaardigheden en talenten ontdekken. Op Skills The Finals worden ruim 10.000 bezoekers verwacht, waaronder veel klassen uit het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Toegang is kosteloos. Meer informatie en aanmelden kan via
www.skillsthefinals.nl.
Door: Nationale Onderwijsgids