In vier jaar tijd is het aantal bedrijven dat bijlessen en eindtoetstrainingen voor basisschoolkinderen aanbiedt gestegen met maar liefst 67 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel opgevraagd door RTL Z. Steeds meer ouders willen dat hun kind naast het onderwijs op school ook privélessen krijgt om met name de eindtoets zo goed mogelijk te maken. Dit meldt RTL Nieuws.
Uit de opgevraagde cijfers blijkt er in 2015 284 bedrijven waren die gespecialiseerd zijn in bijles en huiswerkbegeleiding, specifiek voor basisschoolleerlingen. In 2019 is dit aantal gestegen naar 475, een toename van 67 procent. Er gaan steeds meer geluiden op dat deze ontwikkeling ten koste gaat van de kansengelijkheid van alle leerlingen, Immers, bijles is alleen toegankelijk voor scholieren die ouders hebben met een goedgevulde portemonnee.
Hoogleraar educatie en pedagogiek Jan van Tartwijk ziet bovendien dat er binnen de bijlesbedrijfjes steeds meer nadruk komt te liggen op het specifiek oefenen van de eindtoets. Reden daarvoor is dat er in het huidige onderwijssysteem veel gewicht ligt op het goed maken van de eindtoets. Als daarop minder goed wordt gescoord, heeft dat verregaande consequenties voor het vervolgonderwijs.
Maar oefenen voor het opkrikken van de eindtoets schiet toch wel zijn doel voorbij: “Dan meet die namelijk niet meer wat het moet meten”, zegt een woordvoerder van de PO- Raad tegen RTL. Want het beginsel van de eindtoets is elke leerling naar het voor hem passende niveau te laten gaan.
Wel zou het volgens Van Tartwijk goed zijn als kinderen pas op latere leeftijd hoeven te kiezen voor een onderwijsniveau. Dat betekent brede brugklassen van meerdere niveaus bij elkaar, en meer mogelijkheden om van schoolniveau te wisselen en om opleidingen te stapelen. Dat zou ook de druk die er nu ligt op de eindtoets doen afnemen.
Door: Nationale Onderwijsgids