Vanaf 9 mei buigen ruim 200.000 scholieren zich over hun eindexamen. Met strenge richtlijnen, protocollen en het houden van toezicht doen het College voor Toetsen en Examens, surveillanten en scholen er alles aan om problemen te voorkomen. Vorig jaar ging het flink mis op het vmbo in Maastricht. Het diploma van 353 leerlingen werd ongeldig verklaard omdat onderdelen van hun schoolexamens ontbraken.
Dat heeft de scholen op scherp gezet, stelt de VO-raad. "We zien dat veel scholen hun eigen procedures nog eens nalopen en zich afvragen hoe het bij hen gesteld is’’, zegt woordvoerder Linda Zeegers. Ook het CvTE probeert er alles aan te doen om de examenperiode goed te laten verlopen. "Fraude en andere onregelmatigheden zorgen voor onrust en zijn niet in het belang van de leerlingen, zo leren ook de ervaringen van Maastricht en Ibn Ghaldoun’’, zegt woordvoerder Mirjam Kapelle.
Scholiere Bibi Reiners van het LAKS heeft goede hoop dat de examens dit jaar zonder grote incidenten verlopen. Haar tip voor de huidige examenkandidaten luidt; neem water en iets te eten mee. "Maar haal van tevoren wel het kraakpapiertje van je Liga af zodat je andere leerlingen niet hoeft te storen.’’
Op 12 juni wordt bekend wie geslaagd of gezakt is en wie nog de boeken in moet duiken voor een herexamen. Voor de meeste examenleerlingen begint dan ook de zomervakantie. Het slagingspercentage is ongeveer 90 procent.
Lees hier een interview met de VO-raad, LAKS en CvTE over de eindexamens: De examens beginnen weer! 'Bereid je goed voor en neem iets te eten mee'