Slob vindt anti-homoverklaring scholen 'brug te ver' en laat onderzoek doen

Minister Arie Slob (Onderwijs) vindt niet dat scholen een verklaring moeten vragen van ouders waarin staat dat zij afstand nemen van homoseksualiteit. "Dat is een brug te ver", aldus de minister.

Hij laat onderzoek doen naar de verklaringen. "We gaan kijken of dat zo is", zei hij dinsdag. Slob wil weten wat er exact in de verklaringen staat die op sommige reformatorische scholen zou worden gevraagd. Hij is bereid de wet hierover aan te passen.
 
Volgens hem is de vrijheid van onderwijs "nooit onbeperkt" en moet er een afweging komen als dit grondrecht botst met bijvoorbeeld het verbod op discriminatie. Of er met deze verklaringen sprake is van discriminatie, is volgens Slob "aan de rechter".
 

Uit de kast komen

Kinderen moeten veilig uit de kast kunnen komen "ongeacht op welke school ze ook zitten", zegt de minister. Dat staat volgens hem ook in de burgerschapwet en "daar kan ook geen school zich aan onttrekken".
 
Collega Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) vindt ook dat "dit soort verklaringen niet kunnen". Zij vindt dat dit raakt aan het eerste artikel van de grondwet, dat discriminatie verbiedt en gelijke behandeling in gelijke gevallen vastlegt.
 

Kritiek

Eerder op de dag zei Slob nog dat scholen "de vrijheid hebben om opvattingen te hebben over relaties tussen mannen en vrouwen". Hij komt hier dus nu op terug. In de Tweede Kamer was kritiek op de houding van de bewindsman.
 
Ook onderwijsorganisaties vinden dat Slob actie moet ondernemen. Zo benadrukte de PO-Raad, die het basisonderwijs vertegenwoordigt, dat een veilig leerklimaat "niet te verenigen is" met verklaringen tegen homoseksualiteit. "De vrijheid van onderwijs mag niet gebruikt worden om de vrijheid van ouders en kinderen in te perken", aldus de raad. "Zeker met het oog op de grote worsteling die LHBT-jongeren vaak ervaren. Op school moet ieder kind zichzelf kunnen zijn, juist dat is essentieel voor een veilig leerklimaat."
 

Toegankelijk en veilig

De Algemene Onderwijsbond is het daar roerend mee eens en stelt dat "onderwijs toegankelijk en veilig moet zijn voor iedere leerling, ongeacht afkomst, geaardheid of wat dan ook".
 
Slob vindt de discussie die is ontstaan "heel vervelend". Die kan volgens hem jonge homo's raken "want zij denken wij mogen niet zijn wie wij zijn" en dat is niet zo. Kinderen moeten op elke school voor hun geaardheid kunnen uitkomen, benadrukt hij.
 
Door: ANP