Een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk voor een acceptatieplicht voor alle scholen kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, inclusief coalitiepartijen D66 en VVD. Als de motie leidt tot een verandering in wetgeving betekent dit dat bijzondere scholen zoals protestantse of islamitische scholen straks geen leerlingen meer mogen weigeren op basis van denominatie. Dit meldt Trouw.
Bijzondere scholen mogen nu nog leerlingen weigeren als die bijvoorbeeld niet naar de kerk of de moskee gaan, maar dit is binnenkort verleden tijd als het aan SP, PvdA, GroenLinks, D66 en VVD ligt. De steun van de twee coalitiepartijen is nieuw en ook enigszins verrassend, aangezien de coalitie in het regeerakkoord afsprak dat het toelatingsbeleid van scholen op basis van denominatie onveranderd zou blijven. De overige twee coalitiepartijen, CDA en ChristenUnie, eisten de afspraak omdat ze absoluut geen acceptatieplicht willen. Vanwege deze afspraak in het regeerakkoord denkt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema niet dat de kwestie nog voor de verkiezingen afgerond zal worden. Maar, zegt hij: “het is duidelijk waar we staan.”
Ongewenste segregatie
Voorstanders van de acceptatieplicht zijn van mening dat een toelatingsbeleid zoals sommige bijzondere scholen dat nu hanteren ongewenste segregatie in het onderwijs in de hand werkt. Het zorgt ook voor scheiding tussen arm en rijk, wit en zwart, aldus critici. Van Dijk: “We willen hiermee een einde maken aan het deurbeleid dat bijzondere scholen kunnen voeren, de exclusiviteit die ze met de wet in de hand kunnen opeisen. Ik zie het liefst alle kinderen met elkaar naar school gaan.” De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie.
Door: Nationale Onderwijsgids