Landelijke wapeninzamelactie van start, steekincidenten onder jongeren zorgelijk

Het aantal geweldsincidenten met messen blijft hoog onder jongeren in Nederland. In de eerste zes maanden van dit jaar registreerde de politie 155 minderjarige verdachten van steekincidenten. Het aantal ligt in de verwachte lijn met de twee voorgaande jaren. Dit meldt de NOS.

De discussie rondom de messenproblematiek bestaat al veel langer. In 2020 werd er al bericht over het toenemend aantal steekincidenten onder jongeren. Burgemeesters vroegen om een messenverbod. Het kabinet liet toen wel weten aan zo’n verbod te werken.

Campagne

Het messenverbod laat nog even op zich wachten, maar er zijn wel andere acties gaande om het wapenbezit onder jongeren terug te dringen. Vandaag start de campagne ‘Drop je knife en doe wat met je life’. Er staan, op zo’n 330 locaties in Nederland, gele containers waar steekwapens ingegooid kunnen worden. Ruim 200 gemeenten doen mee aan deze actie. Toch zijn niet alle gemeenten het eens.

Bestrijding van criminaliteit 

De gemeente Enschede laat weten dat politie-eenheid Oost-Nederland heeft geadviseerd om wat voorzichtiger om te gaan met deze acties. Het kost veel tijd en bekwaamheid en het heeft niet altijd effect op de bestrijding van criminaliteit. 

Beperkt effect

Ook jongerenwerkers vragen zich af of de actie gaat werken. “Aandacht voor dit onderwerp is ontzettend belangrijk”, aldus jongerenwerker Jeroen van Baardewijk uit Dordrecht. “Een inlevercampagne zoals deze heeft beperkt effect. Ouders, leraren en niet-gewelddadige jongeren zullen wel bereikt worden. De groep die het probleem vormt niet.”

De gezamenlijke wapeninzamelactie, die van 11 tot en met 17 oktober plaatsvindt, wordt landelijk georganiseerd en gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het OM.

Door: Nationale Onderwijsgids