Tieners die vanwege het negatieve advies van de gezondheidsraad geen boosterprik krijgen heeft veel impact op de schoolreizen van middelbare scholen. “Scholieren komen vaak het land wel in zonder booster, maar niet in het museum of restaurant”, aldus Ellen Weijand van Travel Inventive in Breda. Dit meldt Omroep Brabant.
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat in januari bijna 70 procent van de 13 tot 18-jarigen gevaccineerd is. Het probleem is alleen dat er een negatief boosteradvies geldt voor tieners. “Wij hebben laatst een school negatief geadviseerd over een reis naar Italië. We hebben zo’n 60 procent minder boekingen dan normaal. Waar we voorheen op 400 schoolreizen zaten, zitten we nu op zo’n 150.”
Coronaklachten bij tieners
De reden van het negatieve advies is dat de risico’s op bijwerkingen niet opwegen tegen de risico’s op ernstige coronaklachten bij tieners. Zij worden namelijk amper ziek. De minister zou nu wel andere beslissingen kunnen nemen. Dit zorgt voor uitsluiting in reisgedrag voor tieners en dat brengt weer andere nadelige gevolgen met zich mee.
QR-code
De steeds veranderende coronaregels in Nederland, en ook in het buitenland, zijn lastig voor het organiseren van schoolreizen. Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben in Nederland nog de minste problemen. Onder de 13 jaar hoeven kinderen namelijk geen QR-code te laten zien. In het buitenland ligt dat net iets anders, maar basisscholen blijven voor schoolreisjes toch vaak in eigen land.
Gratis naar musea in het buitenland
Organisator Ellen Weijand: “We boeken nu veel schoolreizen in eigen land, maar scholen moeten niet denken dat ze dan goedkoper uit zijn. Nederland is duur. Tieners kunnen in het buitenland nog gratis toegang krijgen tot musea, maar hier moet daar gewoon voor betaald worden.”
Door: Nationale Onderwijsgids