Middelbare scholieren door het hele land hebben last van het oplopende lerarentekort en dat heeft invloed op de prestaties van deze leerlingen. “We hadden twee maanden geen biologie en moesten toen ineens een toets maken. De klas haalde gemiddeld een 4,5”, aldus Charlotte uit 5 vwo. Dat meldt de NOS.
Een rondgang van NOS Stories op honderd scholen door het hele land bevestigt de groei van het lerarentekort. Bijna alle scholen hebben er last van. Vacatures staan langer open en als leraren onverwachts uitvallen is het lastiger om een vervanger te vinden.
Grote steden
Het lerarenprobleem speelt niet alleen meer in de grote steden. “Eerst hadden vooral grote steden er last van, omdat lesgeven daar soms lastiger was en leraren er geen huis konden vinden. Nu zien we het probleem overal”, zegt Manon van Essen van CNV Onderwijs.
Vacatures
De grootste vacaturesite van het onderwijs, MeesterBaan, ziet een toename aan vacatures. Dit jaar werden er al ruim twee keer zoveel vacatures geplaatst als in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal vacatures schommelde tien jaar geleden nog tussen de 3000 en 4000. Vorig jaar stond het cijfer op 18.000 en het aantal stijgt nog steeds.
Lerarentekort
Een enquête van NOS Stories onder 1100 scholieren laat zien dat zij veel last hebben van het lerarentekort en alles wat daarbij komt kijken. Negen op de tien leerlingen geeft aan dat lessen vaak uitvallen doordat de docenten afwezig zijn. Ruim een kwart van de leerlingen heeft vaak verschillende leraren voor één vak en bij één op de tien leerlingen is een vak zelfs helemaal verdwenen. De meeste problemen hebben scholieren met de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Ze halen slechtere cijfers, krijgen leerachterstanden en maken zich zorgen om hun toetsen en examens.
In Amsterdam denken de schoolhoofden van 23 verschillende scholen een oplossing te hebben gevonden. “We willen leraren niet bij elkaar wegkopen, dus daar hebben we afspraken over gemaakt. In de toekomst kunnen we leerlingen meer in grote leerpleinen laten werken, waarbij ze naar een mentor kunnen met hun vragen”, aldus Maryse Knook, schoolhoofd van de Open Scholengemeenschap Bijlmer.
Lerarenopleiding
Op het Johannes Fontanus College in Barneveld gaan ze nog een stap verder. Daar bieden ze leerlingen aan om hun lerarenopleiding te betalen, maar wel met de voorwaarde dat ze later op hun school komen werken. Het duurt nog even voordat die leerlingen zijn afgestudeerd dus de school zet nu al leerlingen uit de bovenbouw in om les te geven aan de leerlingen in de onderbouw.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk