Van 21 t/m 24 juni komen honderden leerlingen van het Technasium naar Bunnik voor de eerste editie van festival UNFOLD. Na twee jaar zonder evenementen zet Stichting Technasium de scholieren in het zonnetje tijdens dit meerdaagse buitenfestival. Leerlingen uit de onderbouw kunnen het festival overdag bezoeken en leerlingen uit de bovenbouw kunnen deelnemen aan de meerdaagse hackathon. Door de samenwerking met brancheorganisaties als Platform WOW en Wij Techniek en met het hoger onderwijs, zoals Civilion, is UNFOLD voor leerlingen gratis te bezoeken. Dat meldt Stichting Technasium.
UNFOLD is het festival van en voor het Technasium. Stichting Technasium organiseert UNFOLD speciaal voor de leerlingen van de ruim 100 technasiumscholen in Nederland. Zij volgen allen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen werken aan oplossingen voor bestaande techn(olog)ische problemen in opdracht van een bedrijf of instelling, als een introductie op een (technische) vervolgstudie.
Verschillende activiteiten
UNFOLD belooft een groot tech-fest te worden. Overdag zijn er voor de leerlingen verschillende activiteiten zoals robot fights, VR-challenges en programmeren met Python. Op de mainstage presenteren de jongeren hun innovatieve projectresultaten, zijn er inspirerende TED Talks en is er muziek van aanstormend DJ-talent en schoolbands. De leerlingen uit de onderbouw kunnen het festival een middag bezoeken en de leerlingen uit de bovenbouw nemen deel aan de hackathon. Festival UNFOLD is voor bovenbouwleerlingen niet alleen een uitdagende meerdaagse hackathon, het is een echte feestelijke festivalervaring. Ze werken aan een smart mobility casus, doen mee aan de activiteiten, slapen op het festivalterrein in eigen tentjes en bouwen samen aan een ervaring en aan hun eigen feestje.
Casus
De hackathon-deelnemers werken aan een casus in opdracht van een echte ingenieur, infrabeheerder of installatietechnicus. Ze kruipen in de huid van de beroepsprofessional en ontwerpen in teams oplossingen rondom het thema smart mobility, zodat we bijvoorbeeld ook in 2030 slim, schoon en veilig kunnen fietsen in de autoluwe stad. Op donderdagmiddag 23 juni presenteren ze hun oplossingen voor een vakkundige jury en voor de andere deelnemers.
Op donderdag bezoekt de Minister van Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma, het nieuwe tech-festival om de oplossingen en ontwerpen van de hackathon-deelnemers te zien.
Door: Nationale Onderwijsgids