Een op de zes Nederlandse jongeren tot en met zeventien jaar heeft overgewicht. Bij middelbare scholieren is zelfs de laatste dertig jaar een stijging te zien. Deskundigen zeggen dat de oplossing echt niet alleen bij de ouder ligt. Dat meldt NU.nl
Voedingswetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam Jaap Seidell vindt het logisch dat ouders er niet in slagen om kinderen meer groenten te laten eten. “Kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en vette levensmiddelen. Ze groeien snel en hebben veel energie nodig. In de natuur komt vet en zoet voedsel niet voor en we zijn geprogrammeerd om het te eten als het kan.”
Fast food
Rondom middelbare scholen is het aanbod van fastfood en andere ongezonde snacks groot. Onlangs kwam er in het AD het bericht naar buiten dat jongeren steeds vaker fast food eten in de pauzes. In het afgelopen decennium is het aantal fastfoodlocaties op vijf minuten loopafstand van de school met 40 procent toegenomen.
Acht minuten voor de lunch
Maar het probleem begint al voor de middelbare school. “Op basisscholen zien we dat kinderen maar acht minuten de tijd hebben om te lunchen. Dan heb je eigenlijk te weinig tijd voor een gezonde lunch met groenten en fruit. Kinderen leren op die manier al vrij jong dat je met weinig aandacht zoete dingen eten is wat je doet als je luncht”, aldus Seidell.
In Frankrijk is dat heel anders, daar zitten kinderen anderhalf uur aan de lunchtafel met verschillende soorten rauwkost en fruit aan tafel.
Btw verlaging
Naast een gezonde schoollunch zou er ook minder reclame moeten worden gemaakt voor ongezond eten. Het Voedingscentrum heeft tien aanvullende maatregelen tegen overgewicht samengevat. Binnenkort wordt ook de btw op groente en fruit verlaagd naar 0 procent.
Door: Nationale Onderwijsgids