Elke maand deelt Lela (die/hen/hun) een video vanuit Act4Respect, een alliantie van Atria (Kennisinstituut voor Vrouwengeschiedenis en Emancipatie) en Rutgers (Kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid) dat zich actief inzet om gendergerelateerd geweld onder jongeren te voorkomen.
In de eerste video van deze reeks gaat Lela dieper in op de link tussen gendergerelateerd geweld en de transgemeenschap:
Waarom krijgen transgender personen zoveel te maken met gendergerelateerd geweld?
Wat heeft non-normativiteit hiermee te maken?
Wat houdt transfobie in?
En hoe kunnen we dit voorkomen en veranderen?
Deze vragen worden in dit filmpje beantwoord. Je kan de video hier terugkijken:
Elke maand zal Lela een video met delen dat dieper ingaat op gendernormen en hoe we deze normen kunnen ombuigen, zodat ieder mens met respect wordt behandeld. Lela heeft ook een eigen YouTube account: De GenderZender.
Stay tuned voor de volgende aflevering, welke zal gaan over het belang van genderneutraal taalgebruik!
Podcast 'niet jouw schuld': LHBTIQ+ representatie op scholen
Benieuwd naar hoe er ook op scholen meer aandacht kan komen voor de LHBTIQ+ gemeenschap? Beluister dan deze podcast aflevering terug die hierover gaat! Over hoe er onder andere een situatie kan worden gecreëerd op school waarin iedereen zich thuis voelt.
Esmée Geertsma voelde zich altijd 'anders' dan de rest, maar wist niet waar dit aan lag. In deze aflevering vertelt ze hoe er op haar middelbare school geen aandacht was voor LHBTIQ+ representatie. Ze kwam er pas tijdens haar studietijd achter dat ze zich identificeert als lesbisch.
Docent maatschappijleer Feray Sunguroglu reageert op het verhaal van Esmée en laat weten hoe zij haar leerlingen probeert te verbinden met elkaar en waarbij representatie op de voorgrond staat.
Beluister hieronder deze aflevering:
Apple Podcasts - LHBTIQ+ representatie op scholen
Spotify - LHBTIQ+ representatie op scholen
'niet jouw schuld'
Onderdeel van de campagne Act4Respect is de podcast 'niet jouw schuld'. Een podcast waarin zowel jonge ervaringsdeskundigen als professionals en jongerenwerkers uit de velden onderwijs, zorg en veilig & justitie te horen zijn. Ze praten over een specifiek thema van gendergerelateerd geweld waar jongeren mee te maken krijgen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Act4Respect