Veel meer scholieren blijven thuis van school omdat het allemaal niet meer lukt

Met een grote groep scholieren gaat het helemaal niet goed. Vergeleken met vóór de coronacrisis blijven veel van hen thuis en gaan niet naar school. In het Friese Smallingerland is het verzuim zelfs verviervoudigd. Dat meldt EenVandaag. 

Het probleem zit echt niet alleen in Friesland. Vereniging Ingrado hoort veel meer signalen over uitval en verzuim. De problemen spelen zich af in het voortgezet onderwijs en het mbo. 

Keuzeprobleem 

“Je hoort dat veel meer jongeren niet meer gemotiveerd zijn. Tijdens corona was de vraag hoe lang het allemaal nog zou duren, maar nu is het vooral een keuzeprobleem. Leerlingen vallen nu sneller uit en willen graag naar iets anders door”, zegt leerplichtconsulent Judith Gilsing van Startwijzer in Smallingerland.

“We zien veel meer jongeren met motivatieproblemen, angststoornissen of psychische problematiek”, vertelt Gilsing. “Het lukt ze allemaal niet op het moment. Voor veel jongeren lijkt het allemaal te veel, omdat ze niet weten hoe het 2 jaar geleden was.”

Regelmaat in het leven 

“Je ziet dat jongeren de consequenties dragen van 2 jaar niet naar school gaan”, aldus Alle Visser, directeur van een vmbo-school in Drachten. “Ze missen regelmaat in hun dagelijks leven. Ze voelen zich niet heel veilig en zeker meer in sociale situaties. En dat moet je juist opdoen en leren op school.”

Weerbaarheid 

De huidige generatie is volgens Visser niet weerbaar genoeg. “We zitten in een ambitieuze wereld en die legt heel veel druk op kinderen. Het zijn de sterke schouders die dat kunnen dragen en de wat zwakkere schouders hebben daar meer moeite mee.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk