Het plan van het CDA om mobiele telefoons te wettelijk verbieden op basis- en middelbare scholen, krijgt geen steun van onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma. Scholen moeten hierin zelf beleid maken, stellen zij. Partijen in de Tweede Kamer reageren ook niet enthousiast op het plan. Dit meldt RTL Nieuws.
René Peters van het CDA stelde het plan deze week voor in de Tweede Kamer. Hij denkt dat het voor docenten lastig is om smartphones in de klas te verbieden, als ze elders op school wel zijn toegestaan. Bovendien vermoedt hij dat zo’n verbod de concentratie bij leerlingen ten goede komt én dat er meer lestijd vrijkomt. Docenten hoeven dan immers geen strijd meer te voeren over het gebruik van mobieltjes in de klas.
Verantwoordelijkheid van de school
Dat smartphones afleiden, daar is iedereen het over eens. Maar een verbod is volgens een meerderheid van de Tweede Kamer niet de oplossing. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het de verantwoordelijkheid van de school. En daar is minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs het mee eens. "Scholen hebben de pedagogisch-didactische verantwoordelijkheid én professionaliteit om te bepalen op welke wijze digitale middelen in de school gebruikt kunnen en mogen worden." Naast dat hij vindt dat een wettelijk verbod daar niet op aansluit, denkt hij ook dat maken van een wet hiervoor veel tijd gaat kosten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky