Normal_eliott-reyna-kct-7cirbew-unsplash__1_

Dit jaar is het 100 jaar geleden sinds de Nederlandse schrijver Louis Couperus kwam te overlijden. Daarom is 2023 uitgeroepen tot Couperusjaar. Maar zijn boeken zijn onder middelbare scholieren lang niet populair meer. Ongeveer 1 procent van de leerlingen leest Couperus en dat zijn vaak vwo’ers, zegt docent Nederlands Michelle van Dijk. Dit meldt NPO Radio 1. 

Van Dijk denkt niet dat de onderwerpen van zijn boeken de reden zijn dat leerlingen niet lezen. Zij denkt dat er meer initiatief moet komen vanuit de docenten. Maar waarom geven zij geen duwtje in de rug tot het lezen van boeken van Couperus? “Ik denk dat de taal toch wel een van de redenen is waarom ze dat niet zo snel doen.” Van Dijk is hertaler en denkt dat de boeken van Couperus in de huidige tijd mogelijk voelen alsof ze in een andere taal geschreven zijn.

Bijzondere, herkenbare thema's

Toch wordt oude Nederlandstalige literatuur niet zo snel vertaald naar hedendaagse taal. Mensen vinden dat je er niet aan mag zitten, maar volgens Van Dijk zijn er ook genoeg argumenten om oude literatuur wel te hertalen. Bij een vertaling zit men natuurlijk wel aan de stijl, maar Couperus heeft het bijvoorbeeld of heel bijzondere thema’s. “Je herkent het nog steeds. Dat is zo met bijna al zijn boeken.” Daarnaast denkt de docent Nederlands ook dat veel zinnen niet verteld hoeven te worden. Ondanks dat haar hertalingen soms kritiek krijgen, denkt ze wel dat het literaire ervaringen blijven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky