Leerplichtige kinderen die geen Nederlands spreken kunnen steeds vaker niet naar school. Dertien Internationale Schakelklassen (ISK’s) hebben een leerlingenstop. Tien ISK’s overwegen een leerlingenstop. Dat blijkt uit een vragenlijst die onderwijsorganisatie Lowan naar alle 120 schakelklassen heeft gestuurd. Dat meldt de NOS.
Lowan-woordvoerder Hariëtte Boerboom werkt al sinds de jaren 90 in het nieuwkomersonderwijs, maar een leerlingenstop had ze nog niet eerder meegemaakt. “Dat is uniek. Het betekent dat scholen het echt niet meer kunnen bolwerken.”
Grootschalige en tijdelijke karakter van de crisisnoodopvang
Volgens Boerboom is het grootste probleem het grootschalige en tijdelijke karakter van de crisisnoodopvang. “Als er ergens een grote noodopvang komt waar 200 tot 250 kinderen in de middelbare schooltijd verblijven, vraag je eigenlijk van een lokale ISK om ineens tien klassen extra op te richten, en dat voor een periode van een paar maanden. Het is onmogelijk om op zo’n korte termijn leerkrachten te vinden.”
Onderwijs staat al maanden onder druk
Het grote lerarentekort en de enorme toestroom van nieuwkomers, vooral jongeren uit Oekraïne maar ook in de asielopvang, zetten het onderwijs voor asielkinderen al maanden onder druk. In november schreef de gemeente Den Haag al een brandbrief naar minister Wiersma.
De verwachting is dat de druk op het nieuwkomersonderwijs nog verder zal gaan oplopen. Op 1 oktober 2022 telden de ISK’s samen zo’n 23.000 leerlingen, bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor. Volgens onderwijsorganisatie Lowan gaat het aantal leerlingen nu richting de 30.000.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk