Amsterdam stimuleert jongeren om te praten over hun psychische klachten

Jongvolwassenen praten niet graag over hun gevoelens en emoties. Terwijl 6 van de 10 Amsterdamse jongvolwassenen mentale klachten hebben. Het komt dus heel veel voor. We geven ze een zetje, in de Week van de Mentale Gezondheid. Dat meldt de gemeente Amsterdam. 

De gezondheid van jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar is kwetsbaar, zeker na de coronatijd. Meer dan de helft van de Amsterdamse jongvolwassenen heeft psychische klachten, dat is meer dan gemiddeld in Nederland. Ook ervaren Amsterdamse jongeren meer stress dan gemiddeld in Nederland: 57 tegenover 48 procent.

#durftedelen 

De week van 22 tot en met 28 mei is de Europese Week van de Mentale Gezondheid. In Amsterdam gaat het deze week over #durftedelen. We nodigen jongeren uit om met elkaar te praten en hun problemen te delen. Zodat het de normaalste zaak van de wereld wordt. Praten en delen helpt.

Wethouder Scholtes van Zorg, Publieke Gezondheid en Preventie: “Iedereen heeft wel eens mentale tegenslag. Wat helpt, is als mensen er met elkaar over praten in een vertrouwde omgeving als de buurt, de school of het werk. Echt contact maken, het gevoel hebben ergens bij te horen, dat helpt. Ik hoop dat we jongeren deze week een zetje kunnen geven.”

Groepjes jongeren 

Van 23 tot en met 26 mei staan in de stad overal groepjes jongeren, bijvoorbeeld bij scholen en universiteiten. Zij vertellen over hún mentale gezondheid, en gaan in gesprek met anderen. De vraag is: durf jij te vertellen hoe jij je voelt? En durf jij dat te delen op Instagram? We dagen ze uit: #durftedelen.

Je kunt deze week ook allerlei andere spannende dingen doen, zoals kickboksen, schilderen of een coachingsgesprek voeren. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, komt langs om te vertellen over de rol van je brein in je mentale gezondheid.

Groen licht 

Speciaal voor deze week is de A’DAM Toren op maandag 22 mei gehuld in groen licht. Groen is internationaal de kleur van de mentale gezondheid.

Door: Nationale Onderwijsgids