Landelijke pilot met meer praktijkonderwijs op vmbo-tl

Vmbo-leerlingen gaan tijdens een landelijke pilot vaker hun boeken dicht doen en met hun handen aan het werk. Op het Ichthus College in Veenendaal doen ze dat al vijf jaar en dat bevalt heel goed. Al kost het ook wel wat. Dat meldt RTV Utrecht. 

“De profielen hadden niet echt een gezicht”, aldus Simon van Groningen, directeur vmbo bij het Ichthus College. Daarom startte hij vijf jaar geleden met het praktijkprogramma ‘TI’ers zijn ook doeners.’

Keuze voor vervolgopleiding 

“In het praktijkgerichte programma zien de leerlingen echt welk profiel ze gekozen hebben.” Dat helpt volgens Van Groningen weer bij de keuze van een vervolgopleiding. “De leerlingen weten zo beter welke mbo-studie bij ze past, en anders kunnen ze altijd nog door naar de havo.”

Bedrijfsleven 

Op deze manier komen de leerlingen ook in het contact met het bedrijfsleven. Vierdejaars vmbo-leerling Loïs koos voor de richting economie. Ze is erg te spreken over de nieuwe manier van lesgeven. “We hebben twee dagen in een ijssalon gewerkt. Het is leuk, en je leert een hoop over hoe dat gaat.”

Geld vanuit de overheid 

“We hebben gelukkig enthousiaste docenten gevonden binnen ons team voor deze manier van lesgeven”, aldus Van Groningen. “Daar hebben we erg mee geboft, want ze zijn er niet voor opgeleid.” Er moet volgens Van Groningen wel meer geld komen vanuit de overheid. “Heel veel scholen staan te trappelen om het nieuwe lesgeven in te voeren, maar ze hebben niet allemaal de middelen om dat te doen. Er zijn nu al verschillen tussen scholen, dat moet je voorkomen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk