Jongeren die werken in ploegendienst lopen het grootste risico om daar een slaapstoornis aan over te houden. Helemaal als ze lager opgeleid zijn. Het risico op een slaapstoornis is het grootst bij nacht- en wisselende diensten. Maar, het geldt ook in mindere mate voor avonddiensten en vroege ochtenddiensten. Mensen die een hogere opleiding hebben gevolgd en ouderen lijken er minder last van de te hebben. Dat meldt RTV Drenthe.
Dit resultaat blijkt uit een enquête van GGZ Drenthe en de Rijksuniversiteit Groningen onder 37.000 Vlamingen. De helft van de mensen die nachtdiensten draaien slaapt minder dan zes uur per nacht. De heft heeft last van minimaal één chronische slaapstoornis. Ruimt een kwart van de mensen heeft twee slaapstoornissen.
Slaapstoornissen
Het onderzoek keek niet alleen naar slapeloosheid, maar ook naar andere slaapstoornissen bij het werken in ploegendiensten. Denk daarbij aan parasomnia (ongewenste verschijnselen tijdens het slapen zoals slaapwandelen), slaapapneu, bewegingsstoornissen zoals het rusteloze benensysndroom en verstoringen van het slaap-waakritme.
Jongeren hebben vaker last van deze stoornissen dan ouderen. Ook vrouwen krijgen hier vaker last van dan mannen, met uitzondering van de stoornis slaapapneu. Mannen slapen gemiddeld ook korter dan vrouwen.
Avond-, nacht- of vroege ochtenddiensten
Uit recente cijfers blijkt dat ruim een vijfde van de werknemers in de Europese Unie soms avond-, nacht- of vroege ochtenddiensten werkt.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk