Per 1 januari 2024 hebben diverse nieuwe regels en wetten hun intrede gedaan, die daadwerkelijk zorgen voor grote veranderingen binnen het voortgezet onderwijs. Maar in 2024 volgen er nog meer regelingen die (mogelijk) een impact hebben op het onderwijs op de middelbare school, zo meldt de VO-Raad. Ben jij benieuwd wat deze afspraken mogelijk voor jou betekenen? Lees dan snel verder!
Mobieltjesverbod in de klas
Sinds 1 januari geldt het mobieltjesverbod in klassen op de middelbare school. Mobieltjes zijn dus vanaf het begin van dit jaar niet meer toegestaan voor leerlingen op het voortgezet onderwijs, tenzij er specifieke redenen zijn waarvoor zij een mobiele telefoon nodig hebben tijdens de schooldag. Het is aan scholen zelf welk beleid zij voeren omtrent het telefoonverbod in de klas. De exacte invloed van deze regelgeving op het voortgezet onderwijs is dus afhankelijk van de school of scholengroep en de regels die zij hebben besproken met leerlingen, docenten en ouders.
Verbod op e-sigaretten met smaakje
Ook sinds het begin van het jaar is het niet meer toegestaan om e-sigaretten, zoals ook vapes, te verkopen met een ‘lekker’ smaakje. Dit heeft als consequentie dat het voor leerlingen binnen het voortgezet onderwijs ook niet toegestaan is om een dergelijke vape te gebruiken of bij zich te hebben. Veel middelbare scholen hebben dan ook per 1 januari 2024 een harde regel ingevoerd: vapen op school, of de verkoop van vapes, is ten strengste verboden.
Leerplusarrangement vervangen
Per 1 januari 2024 is het leerplusarrangement vervangen door een nieuwe regeling: de ‘Onderwijskansen voortgezet onderwijs’. De indicator binnen het leerplusarrangement, die zou moeten inschatten welke leerlingen extra begeleiding/ondersteuning nodig zouden hebben, werd als onvoldoende beoordeeld. Met de regeling ‘Onderwijskansen voortgezet onderwijs’ is deze indicator vervangen.
Verwerken van de kosten groot onderhoud
Ben jij (mede) verantwoordelijk voor het opstellen van de jaarrekening van een middelbare school? Dan moet je goed opletten! Vanaf dit jaar moeten schoolorganisaties namelijk de kosten van groot onderhoud in de jaarrekening veranderen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer