Veel scholieren en studenten hebben een bijbaantje. Belangrijke voorwaarde voor hen is vaak wel dat hun bijbaan flexibele uren heeft, zodat ze alleen ‘s avonds of in het werk hoeven te werken. Zo kunnen ze werk combineren met hun school, studie en hobby. Bij welke populaire bijbanen kan dat? Wij zochten het uit.
Eerst is het belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd je mag werken. In Nederland vinden we het namelijk belangrijk om kinderen naar school te laten gaan. Daarom mag je pas vanaf je 13e officieel werken en tot je 16e op schooldagen maar 2 uur per dag werken.
Dertien- en veertienjarigen mogen eenvoudig werk doen, maar niet in fabrieken. Wel mogen ze vakkenvullen of dozen inpakken in een magazijn. Als vijftienjarige mag je al iets meer, zoals werken in de bediening in de kantine van een sportclub of snackbar. Alcohol schenken mag op deze leeftijd absoluut nog niet. Als je zestien bent geworden, mag je eigenlijk alles doen zolang het niet gevaarlijk is.
Maar wat zijn nu precies de populairste bijbanen onder scholieren?
1. Vakkenvuller
Je voornaamste taak als vakkenvuller is het vullen van de schappen in een winkel. Meestal vind je vakkenvullers in de supermarkt. Als jij de vakken goed bijhoudt dan hebben klanten genoeg om uit te kiezen. Je moet als vakkenvuller ook de vakken spiegelen. Dat houdt in dat je alle producten naar voren schuit, ook als er niet genoeg spullen zijn om het gehele vak mee te vullen. Het vak ziet er wel netter uit. Ook help je klanten met vragen en de kassamedewerkers als zij een nieuw product uit het schap nodig hebben.
Als vakkenvuller heb je vaak flexibele werktijden, maar scholieren zijn veelal ’s avonds aan het vakkenvullen in de plaatselijke supermarkt. Ook is het mogelijk om alleen in het weekend te werken.
2. Keukenhulp
Als keukenhulp help je andere medewerkers in de keuken, zoals koks en ander keukenpersoneel. Je helpt bij het klaarmaken van maaltijden en zorgt ervoor dat de werkomgeving netjes is. Ook kan je als afwasser aan de slag.
Qua werktijden ligt het er maar net aan waar je precies werkt. Als je als cateringmedewerker op een evenement staat, dan ben je vaak langer aan het werk dan als je in een bedrijfskantine staat. Vaak begin je je werkzaamheden wel ’s middags of ’s avonds. De meeste keukenhulpen werken parttime, dus ook als je liever alleen in het weekend werkt kan je prima als keukenhulp aan de slag.
3. Bediening in de horeca
Als medewerker in de bediening ben je verantwoordelijk voor het serveren van eten en drinken aan gasten in een restaurant of een café. Je ontvangt gasten en neemt bestellingen van hen op. Vervolgens serveer je de drankjes en gerechten aan de tafel. Als de gasten uitgegeten zijn zorg jij ervoor dat de tafels worden schoongemaakt en klaarstaan voor de volgende gasten.
De meeste scholieren werken ’s avonds in de bediening en in het weekend. Omdat het werk heel flexibel is qua werktijden blijven studenten vaak ook nog in de bediening werken.
4. Verkoopmedewerker
Meestal sta je als verkoopmedewerker in een winkel en probeer je producten aan klanten te verkopen. Je bent het visitekaartje van het bedrijf en je helpt klanten in het vinden naar het juiste product.
Het allerbelangrijkste aan je baan is dat de klant centraal staat. Meestal hebben verkoopmedewerkers regelmatige werktijden en vaak werk je gewoon overdag, tenzij er een koopavond is. Ook is het mogelijk om alleen in het weekend aan de slag te gaan. Dat is makkelijk als je de baan combineert met je studie.
5. Kassamedewerker
Misschien zie je ze steeds minder omdat er steeds meer zelfscankassa’s bij komen, maar er zijn altijd wel een aantal kassamedewerkers nodig. En wie zegt dat er bij de zelfscan geen mensen kunnen werken? Een groot deel van de werkdag sta of zit je achter de kassa. Je zou je bijbaan als kassamedewerker wel kunnen combineren met dat van vakkenvuller.
Je voornaamste taken zijn het scannen van artikelen en het afrekenen van aankopen. Als je niet in een supermarkt werkt dan is het ook mogelijk om artikelen in te pakken. Aan het einde van de werkdag moet je je kassalade tellen. Op die manier kom je te weten of je de juiste bedragen hebt ontvangen en hebt teruggegeven aan de klanten.
In winkels met regelmatige openingstijden begin je als kassamedewerker vaak ‘s ochtends al. Dit kan je doen als weekendbaantje, maar je zou ook tijdens de koopavonden ingezet kunnen worden.
Als je bij een supermarkt achter de kassa zit heb je vaak onregelmatige werktijden. Je kan in de ochtend, middag of avond ingezet worden. Vaak is het mogelijk om je schoolrooster door te geven zodat je collega’s daar rekening mee kunnen houden.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: Nina.Care, Vakcentrum, JM Ouders, Randstad en YoungCapital