In het klaslokaal is het niet meer mogelijk om een mobieltje te gebruiken. Dat is sinds januari de afspraak op veel scholen voor voortgezet onderwijs. De ene school kiest ervoor om de telefoon uit het hele gebouw te weren, de andere school vindt het gebruik van een mobiele telefoon in de pauzes geen probleem. Directeur Ben Leenen van het Durendael Colllege uit Oisterwijk hoort van leraren dat ze meer rust ervaren tijdens de lessen. Dat meldt Omroep Brabant.
Op school waren de eerste weken zonder mobiele telefoon best lastig zag de directeur. Leerlingen waren totaal niet blij en als zij geen mobieltjes mochten gebruiken, dan de leraren ook niet.
Opkomst van het mobieltje
Directeur Leenen ging in gesprek met de leerlingen tijdens de eerste weken van het mobielverbod. Hij herinnert zich de opkomst van het mobieltje nog goed. In de aula was het opeens heel stil. “Toen vonden we dat lekker rustig, maar na verloop van tijd zagen we verandering in sociaal gedag. En dat was niet normaal.” Leerlingen zaten in de pauzes bijna apatisch naast elkaar, maar wel ieder in hun eigen wereld op zijn of haar mobiele telefoon.
Nu de school mobiele telefoons verbannen heeft leeft de aula weer. De leerlingen zijn aan het tafelvoetballen, spelen kaartspelletjes en binnenkort komt er een boekenkast voor iedereen die van lezen houdt.
Slechtere prestaties
De minister van onderwijs liet weten dat jongeren slechter presteren omdat ze te veel worden afgeleid door hun telefoon. Daarom kwam er een telefoonverbod in de klas, dat overigens nog niet in de wet staat vastgelegd. Aan het eind van dit schooljaar wordt er gekeken of het mobieltjesverbod in de klas effect heeft gehad. Zo niet, dan is er een wettelijk verbod nodig.
Telefoonverbod
Scholen mogen zelf weten hoe ze met het verbod omgaan. Het Pius X in Blader heeft de telefoontas in het leven geroepen. Scholieren stoppen daar bij het begin van de les hun telefoon in. Na de les en in de pauzes mogen de leerlingen wel hun telefoon gebruiken. Directeur Jan Poels geeft aan dat dat goed werkt.
“Als je wil overgaan op een totaal verbod moet je voor alle leerlingen een kluisje regelen. We hebben 2150 leerlingen, dat is wel een operatie”, zo stelt Poels. “Roosterwijzigingen gaan ook allemaal via de telefoon, dus het vraagt wat van je school als je dat anders moet regelen.”
Rustige klaslokalen
De klaslokalen van het Sondervick College in Veldhoven zijn rustiger nu de leerlingen hun mobiel thuis moeten laten. Directeur Ivo van der Heijden ziet dat je nu met de leerlingen een gesprek kan voeren tijdens het begin van de les.
Een docent vroeg zich af of het wel zou lukken om de telefoons te weren uit de klas. Achteraf gaf hij aan dat het wel heel eenvoudig was. “Leerlingen zijn heel flexibel”, aldus Van der Heijden.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk