School is voor een kwart van de jongeren een onveilige plek

School is voor een kwart van de Groningse en Drentse jongeren geen veilige plek. Jongeren zijn bang om op school gepest te worden. Leerlingen die praktijkonderwijs volgen en vmbo’ers zijn vaker bang voor pesterijen. Dat meldt RTV Noord.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe. Zij spraken met jongeren op scholen in de beide provincies.

Veilige plek 

School is voor zo’n 63 procent van de jongeren wel een veilig plek. Leerlingen moeten elkaar met respect behandelen, vinden zij. Meer dan de helft van de jongeren is positief over leraren. Docenten luisteren namelijk goed naar de leerlingen als ze iets willen zeggen.

Discriminatie 

Op school zag iets meer dan de helft (52 procent) dat er gediscrimineerd wordt. Een docent uit het praktijkonderwijs geeft aan dat leerlingen van de school vaak opmerkingen krijgen over hun opleidingsniveau.

Meer dan de helft van de leerlingen praat zelf niet over discriminatie. “Ze moeten het zelf maar oplossen, ik ga niet iemand verklikken”, aldus een antwoord van een jongere op het onderzoek. Op de eigen school heeft 86 procent van de jongeren in de afgelopen drie maanden minimaal één keer iets van pesten meegemaakt of gezien.

Volwaardig meldpunt 

Scholen wordt aanbevolen om een volwaardig meldpunt op te richten. Dit dan wel in overleg met de lokale anti-discriminatievoorziening.

Een veilige schoolomgeving creëren, leerlingen duidelijk laten weten bij wie ze terecht kunnen en meer bekendheid en zichtbaarheid van de anti-discriminatievoorzieningen zijn andere aanbevelingen van de planbureaus.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk