Middelbare scholen moeten dealen met prostitutie, drugsgebruik en vechtpartijen

Middelbare scholen hebben te maken met steeds heftigere gebeurtenissen. Daarbij moet men denken aan het handelen van drugs in het fietsenhok en prostitutie in de toiletten. Dit komt naar voren uit een onderzoek van RTL Nieuws. De Onderwijsinspectie heeft het hoogste aantal veiligheidsmeldingen ooit ontvangen. Op scholen verhogen zij nu het toezicht, want leerlingen moeten zich veilig blijven voelen. Dat meldt RTL Nieuws.

De Onderwijsinspectie kreeg in de afgelopen vier maanden een recordaantal meldingen binnen van onveilige situaties in het voortgezet onderwijs. Rutger Pol, directeur voortgezet onderwijs van de Onderwijsinspectie ziet dat ruzies sneller uit de hand lopen. “Dan gaat het bijvoorbeeld om letsel of om wapenbezit. Dat is zorgelijk, want leerlingen moeten zich veilig voelen op school.”

Schooldirecteuren, leraren en onderwijsexperts geven bij RTL Nieuws aan dat de cultuur van de straat het schoolterrein opgeslopen is. Ook zijn de omgangsvormen verhardt en is er meer criminaliteit.

Drugs 

Elke school heeft wel te maken met drugs en het verkopen daarvan. Dat zegt onderwijsexpert Leon Meijs, hij begeleidt middelbare scholen met veiligheid. “Er zijn een aantal scholen die overdag de deuren moeten sluiten omdat er anders dealers de school binnenlopen.” Een school had zelfs te maken met prostitutie op het toilet. Op weer een andere school kregen jongens een gebiedsverbod omdat er anders vechtpartijen ontstonden. “Steeds meer scholen hebben te maken met deze incidenten, terwijl vroeger zoiets echt ondenkbaar was”, aldus Meijs.

Veiligheid op scholen 

De Wijschool-methode moet schoolbesturen en docenten helpen om de veiligheid op scholen te vergroten. Deze methode is ontwikkeld door Meijs. Dertien middelbare scholen volgen inmiddels deze methode. Zij houden hun leerlingen in de gaten zodat ze op tijd kunnen ingrijpen wanneer er criminaliteit, misbruik of radicalisering in het spel is.

Het afgelopen schooljaar hadden 17 leerlingen op de deelnemende scholen meerdere telefoons en/of simkaarten op zak. 18 leerlingen liepen rond met een enorme hoeveelheid contant geld in hun portemonnee. Zelfs als leerlingen vaak betrokken zijn bij vechtpartijen kan dat duiden op crimineel gedrag. Leraren kunnen vaak na het zoveelste incident de conclusie trekken dat er met een bepaalde leerling iets niet helemaal goed gaat, zo stelt Meijs.

Criminaliteit 

Leraren merken zelf ook dat er meer criminaliteit is op scholen. Dat bleek uit een rondvraag onder leden van CNV Onderwijs. Voor de school vinden er vechtpartijen plaats, leerlingen dealen drugs en vapes, zo zegt een leraar.

Er zijn leraren die vinden dat de school te soft is tijdens ernstige incidenten. Een leerling van een middelbare school bedreigde leraren met een neppistool. De schoolleiding had naar de politie moeten stappen, maar de leidinggevende zei dat hij nog meer te doen had.

OBC in Huissen 

Het OBC in Huissen, Gelderland, stond twee jaar geleden nog bekend als een onveilige school. In de aula, buiten en incidenteel in de klas ontstonden er vechtpartijen. Schooldirecteur Joeri Vonk vertelde toen dat er zelfs stoelen door het trappenhuis werden gegooid.

De Onderwijsinspectie gaf de vmbo-school een ‘zeer zwak’ als het om veiligheid ging. Vonk en zijn collega’s deden er alles aan om de veiligheid te verbeteren. Ze schakelden de poltie, gemeente, jongerenwerkers en Leon Meijs in. De Onderwijsinspectie gaf na een jaar de school een voldoende op het gebied van veiligheid.

Slecht voorbereid 

Middelbare scholen zijn slecht voorbereid als het gaat om drugshandel, uitbuiting, geweld of andere vormen van criminaliteit. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van criminoloog Jennifer van den Broek.

Van den Broek staat zelfs voor de klas en stelde vragen aan ongeveer 1000 docenten en medewerkers van scholen in het voortgezet onderwijs. Op scholen was er in de afgelopen vijf jaar de drugshandel en het bewaren van drugs en/of wapens gestegen. Dat gaf ongeveer de helft van de ondervraagden aan. “Rondom de school hangen drugsdealers die gratis drugs uitdelen.”

Te weinig training krijgen  

Docenten en medewerkers vinden dat ze onvoldoende training krijgen om te weten waarop ze moeten letten als het om crimineel gedrag gaat. Een training heeft maar 6 procent van de medewerkers gehad. Criminaliteit op school staat nog lang niet overal bovenaan de prioriteitenlijst.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk