Wereldmuseum gebruikt KRO-NCRV serie over racisme als lesmateriaal

In aanloop naar Keti Koti op 1 juli lanceren het Wereldmuseum, Schooltv.nl en Beeld & Geluid lesmaterialen rondom de KRO-NCRV serie Uit de kramp van Sosha Duysker. In de serie die onlangs werd uitgezonden op NPO 3, gaat Sosha op onderzoek waarom het zo lastig is om over racisme te praten. Want hoe voer je een gesprek over racisme zonder elkaar aan te vallen, op eieren te lopen of in de kramp te schieten? Met de lesmaterialen wil KRO-NCRV scholieren in het voortgezet onderwijs helpen om zich bewuster te worden van racisme. Dat meldt KRO-NCRV.

"Voor leerkrachten uit het basis en voortgezet onderwijs maken wij online lessen over onderwerpen die ons museum raken. We ondersteunen leerkrachten met deze lessen om uiteenlopende en soms moeilijke onderwerpen, interactief en toegankelijk in de klas te bespreken. In de serie Uit de kramp worden moeilijke begrippen rondom racisme en discriminatie, heel duidelijk uitgelegd. Wat is racisme, waar komt het vandaan, en wat is het verband met slavernij? We hebben fragmenten uit de serie gecombineerd met opdrachten en dit lespakket gaat leerkrachten helpen bij het bespreken van racisme in de klas", aldus Maud Heldens, coördinator educatie bij het Wereldmuseum.

Racisme 

De serie Uit de kramp wordt hooggewaardeerd door de toegankelijke en persoonlijke manier waarop racisme bespreekbaar wordt gemaakt. Zo schrijft NRC: “Uit de kramp is een zeer leerzame, aantrekkelijk vormgegeven reeks ‘racisme voor beginners’ die bijna als een YouTube-tutorial de basiskennis op een rijtje zet. Je zou het op alle scholen moeten laten zien.”

Geschiedenis

In de speciale educatieserie van KRO-NCRV worden leerlingen meegenomen in de geschiedenis van anti-zwartracisme, kolonialisme en slavernij. Verschillende deskundigen komen aan het woord en geven handvatten om het gesprek over racisme te kunnen voeren.

Uit de kramp 

Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV, is trots dat Uit de kramp nu ook in het onderwijs wordt aangeboden: “Een programma als Uit de kramp heeft een grote maatschappelijk waarde. Juist door de persoonlijke zoektocht van Sosha komt het onderwerp racisme nog harder bij je binnen als kijker. Het doet ons beseffen dat we een vuist moeten blijven maken tegen uitsluiting en racisme en we het moeten blijven benoemen. Dat Uit de kramp nu ook in de klas wordt gebruikt om met elkaar dit gesprek te voeren, is iets waar we heel trots op zijn.”

Sosha Duysker, bedenker en presentator van Uit de kramp, hoopt dat de serie leidt tot meer begrip voor elkaar: “Om racisme te kunnen bestrijden, is het belangrijk om te snappen hoe racisme werkt en waar het vandaan komt. En dat we ons állemaal meer verdiepen in onze gezamenlijke geschiedenis. Want we staan niet los van het verleden, we zijn er allemaal onderdeel van. En daarmee zijn we samen ook de sleutel tot de toekomst. Het is mijn overtuiging dat meer kennis leidt tot meer begrip. En vanuit begrip ontstaat empathie.”

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Niels de Vries