Zorgen uit Den Haag omdat Twentse scholen Paarse Vrijdag links laten liggen

Twentse scholen laten steeds vaker Paarse Vrijdag links liggen. Staatssecretaris voor voortgezet onderwijs Mariëlle Paul wil dan ook het gesprek aangaan met middelbare scholen in Twente. Dat meldt het AD.

Paul maakt zich zorgen om de alsmaar groeiende weerstand tegen alles wat ‘anders’ is. Kamerleden Becker en Kisteman (VVD) hadden naar aanleiding van een stuk op Tubantia.nl vragen gesteld over Paarse Vrijdag.

Negatieve spanning rondom Paarse Vrijdag 

Gezonde School-adviseur Sanne van Megen liet in het stuk van de Tubantia weten dat scholen geen zin meer hebben in de negatieve spanning die Paarse Vrijdag met zich meebrengt. Terwijl Paarse Vrijdag juist bedoeld is om de seksuele diversiteit te vieren en te steunen.

Seksuele diversiteit 

Maar de steun voor seksuele diversiteit neemt alleen maar verder af. Vooral op social media is een grote groep mensen te vinden die seksuele diversiteit afkeurt. Op scholen moet er juist aandacht besteed worden aan seksuele diversiteit, zo stelt Paul. “Seksuele diversiteit op school leert kinderen zelf keuzes te maken op het gebied van hun lichaam, verliefdheid en seksualiteit. Ze worden zich nog beter bewust van verschillen in normen en waarden”, zo schrijft Paul.

Burgerschapsvorming 

Ook is het volgens Paul een onderdeel van burgerschapsvorming. Kinderen leren over vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Voor alle leerlingen probeer je zo een sociaal veilig klimaat te verwezenlijken.

Onderzoek 

De Rijksuniversiteit Groningen is op dit moment met een onderzoek bezig waarbij ruim 1000 jongeren uit de lhbtiq+-gemeenschap een vragenlijst hebben ingevuld. Uit de voorlopige resultaten komt naar voren dat er tussen een school in de stad en een school op het platteland een verschil in het accepteren van seksuele diversiteit zit. Scholen in steden doen vaak nog wel aan Paarse Vrijdag.

Meer weten over Paarse Vrijdag? Luister dan hier onze podcast over dit onderwerp.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk