Docent keerde na bedreiging niet meer terug naar middelbare school

Ali S. uit Rotterdam schrijft bijna vier jaar geleden op Facebook een bedreiging aan een docent van het Emmauscollege. Hij schrijft: ‘Als ik jou was, zou ik ondergedoken blijven voordat je een enkeltje hel krijgt.’ De leraar duikt dan ook noodgedwongen onder en uiteindelijk ziet de middelbare school de man nooit meer terug. Dat meldt Rijnmond.

Tijdens de rechtszaak benadrukt S. dat hij het heel erg vindt dat de docent zich zo bedreigd heeft gevoeld. Het was volgens S. nooit de bedoeling om persoonlijk te worden.

Aanhouding 

S. zit op 6 november 2020 ’s avonds achter zijn computer en is niet helemaal nuchter meer. Hij leest een bericht over een aanhouding naar aanleiding van een Rotterdamse docent die wordt bedreigd.

Herdenking docent Samuel Paty 

Het Emmauscollege in Rotterdam herdenkt op 2 november de dood van docent Samuel Paty uit Frankrijk. Daarbij houdt de school twee minuten stilte. Tijdens zijn lessen liet de Franse docent cartoons over de profeet Mohammed zien. Om die reden werd hij op straat onthoofd.

Cartoon profeet Mohammed 

Op de Rotterdamse school loopt het later die dag uit de hand vanwege zo’n zelfde cartoon. Op Facebook gaat een bericht te ronde en daarmee komen ook de bedreigingen aan het adres van de school. “Ik kom jullie school terroriseren’, ‘Wanneer gaan we naar deze school, gasten?’ en ‘Ik ga jullie school in de fik steken’, zijn een aantal voorbeelden.

S. is de volgende morgen zijn bericht alweer vergeten, maar een docent en de school zelf niet. De docent heeft zich volgens de officier van justitie doodsbang gevoeld. “Hij is voor het leven getekend. Zijn baan, zijn huis, zijn salaris, zijn sociale omgeving. Hij is alles kwijt.”

Angst 

S. vindt het niet eerlijk dat hij wordt vervolgd voor opzettelijk uitlokken. Hij heeft zelf nooit iemand de opdracht gegeven om iets te doen. De rechter gaat daarin mee, maar S. is wel schuldig aan een doodsbedreiging en het veroorzaken van angst. De onthoofding van een Franse docent werd genoemd vanwege een cartoon in de klas. Ook op deze school ging het tenslotte om een striptekening.

Uiteindelijk krijgt S. een voorwaardelijke taakstraf opgelegd. De rechter ziet dat S. oprecht spijt heeft en hij is nog nooit voor zulke dingen voorgekomen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk