Gymnasium in Leeuwarden biedt blinde Sophie een thuisgevoel

Een geschikte school voor de 12-jarige Sophie uit Heerenveen vinden was een lastige opgave. Om lessen te volgen op het reguliere middelbare onderwijs heeft Sophie een aantal aanpassingen nodig. Ze is namelijk blind. Er zijn maar weinig scholen die die aanpassingen kunnen aanbieden. Dat meldt Omroep Friesland.

Een kleine school leek Sophie het fijnst. Op die manier hoefde ze tussen de lessen door kleine routes tussen van en naar de lokalen te leren. Een grote school is om die reden een stuk lastiger.

Te groot of geen gymnasium 

Alle scholen in Heerenveen waren of heel groot of je kon er geen gymnasium volgen. En vervolgens waren er veel scholen die niet meer Sophie wilde meedenken voor aanpassingen.

Een geschikte school werd er gevonden in Leeuwarden. Het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden kan goed onderwijs aanbieden. Weliswaar met een aantal aanpassingen, maar Sophie voelt zich heel fijn op haar nieuwe school.

Visuele beperking 

Passend onderwijs is heel normaal voor kinderen met een visuele beperking. Scholen zijn verplicht om een leeromgeving aan te bieden die past bij de wensen van deze kinderen. De school in Leeuwarden heeft ervoor gezorgd dat alle boeken in braille te lezen zijn.

Vakken als gymnastiek en beeldende vormgeving worden lastig voor Sophie, maar de school heeft hier iets op bedacht. Op school is namelijk een tandem te vinden. Daar maakt Sophie geregeld gebruik van als onderdeel van gymnastiek.

Voorbeeld voor andere kinderen 

Haar klasgenoten helpen Sophie met wandelen door de gangen en om haar plek in de lokalen te vinden. Sophie wil met haar verhaal een voorbeeld zijn voor andere kinderen die vanwege hun beperking slecht hun plek kunnen vinden op school. Zelf heeft ze ook een voorbeeld: een meisje uit Amsterdam dat haar eindexamen op het gymnasium heeft gehaald.

“Zij heeft mij wel gestimuleerd om ook naar het gymnasium te gaan en de juiste school te vinden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk