Aanraders boekenlijst vmbo/mavo

Lezen voor de lijst op het VMBO/MAVO is een onderdeel van het vak Nederlands waarbij leerlingen boeken lezen en hierop reflecteren. Het doel van "Lezen voor de lijst" is om leerlingen te stimuleren meer te lezen en hun leesvaardigheid te verbeteren, maar ook om ze in contact te brengen met verschillende soorten literatuur. Het helpt hen bij het ontwikkelen van hun leesbegrip, woordenschat en tekstinterpretatie. In deze tekst geven we enkele aanraders boekenlijst voor het vmbo/mavo.

'Boy 7' - Mirjam Mous 

Aanraders boekenlijst vmbo/mavo: Boy 7. Dit spannende boek gaat over een jongen die wakker wordt in een veld zonder te weten wie hij is of hoe hij daar terecht is gekomen. Met alleen een telefoon bij zich, begint hij een zoektocht naar antwoorden. Het verhaal zit vol actie en intriges, wat het een echte pageturner maakt voor jongeren.

'De Brief voor de Koning' - Tonke Dragt 

Een klassieker in de Nederlandse jeugdliteratuur. Dit verhaal over de jonge ridder Tiuri, die een belangrijke brief moet bezorgen aan de koning, zit vol avontuur en moed. Een geweldige keuze voor leerlingen die van middeleeuwse verhalen en heldhaftige reizen houden.

'Hoe overleef ik (zonder) liefde?' - Francine Oomen

De boekenreeks "Hoe overleef ik..." is populair bij jongeren, vooral vanwege de herkenbare thema’s zoals verliefdheid, vriendschap en puberteit. Deze delen volgen het leven van Rosa, een tiener die allerlei herkenbare problemen ervaart. De humor en de toegankelijke schrijfstijl maken het makkelijk te lezen.

'Het gouden ei' - Tim Krabbé

Dit korte, maar intense boek, gaat over de mysterieuze verdwijning van een jonge vrouw. Het verhaal combineert spanning met diepgaande psychologie, en zet de lezer aan het denken. Een perfecte keuze voor leerlingen die van thrillers houden en daarom een van de aanraders boekenlijst vmbo/mavo.

'Niets' - Janne Teller 

In dit filosofische verhaal besluit een jongen, Pierre Anthon, dat het leven geen zin heeft en stopt met school. Zijn klasgenoten proberen hem het tegendeel te bewijzen door dingen op te offeren die voor hen belangrijk zijn. Het boek zet de lezer aan het denken over de betekenis van het leven en is geschikt voor jongeren die van diepere thema’s houden.

'Vuurvliegjes' - Iris Boter 

Dit verhaal gaat over Liv, een meisje dat worstelt met zichzelf en haar omgeving. Ze voelt zich onzichtbaar en is op zoek naar haar plek in de wereld. Het boek behandelt onderwerpen zoals onzekerheid en zelfontdekking, die erg herkenbaar zijn voor veel jongeren.

'Blauw Water' - Simone van der Vlugt 

Simone van der Vlugt is bekend om haar spannende boeken. In "Blauw water" wordt een vrouw gegijzeld in haar eigen huis door een ontsnapte gevangene. Dit psychologische thrillerverhaal houdt de lezer op het puntje van zijn stoel en is toegankelijk geschreven. Blauw water is zeker een van onze aanraders boekenlijst vmbo/mavo.

'Afblijven' - Carry Slee 

Carry Slee is een geliefde schrijfster onder jongeren vanwege haar toegankelijke taal en herkenbare thema’s. In “Afblijven” wordt het leven van Melissa gevolgd, een meisje dat in aanraking komt met drugs. Het boek biedt een realistische kijk op de verleidingen en gevaren waar jongeren mee te maken kunnen krijgen.

'Erebos' - Ursula Poznanski 

"Erebos" is een spannende, dystopische roman over een gevaarlijk computerspel dat de spelers steeds meer controle over hun echte leven laat verliezen. Het boek combineert gaming en avontuur, wat het erg aantrekkelijk maakt voor jongeren die van technologie en spanning houden.

'Spijt' - Carry Slee 

Dit aangrijpende boek gaat over pesten en de gevolgen ervan. Het verhaal volgt Jochem, een jongen die gepest wordt op school. Zijn klasgenoten en leraren merken het wel, maar grijpen niet in. Het is een krachtig en emotioneel verhaal dat jongeren aanzet om na te denken over hun eigen gedrag en dat van anderen. Carry Slee is daarom een van de aanraders boekenlijst vmbo/mavo.

'De jongen in de gestreepte pyjama' - John Boyne 

Dit boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over de vriendschap tussen Bruno, de zoon van een nazi-officier, en Shmuel, een jongen in een concentratiekamp. Hoewel het onderwerp zwaar is, is het verhaal eenvoudig en toegankelijk geschreven, waardoor het geschikt is voor jongeren.

'Fake trip' - Margje Woodrow 

"Fake trip" is een spannende jeugdthriller over een schoolreis die volledig uit de hand loopt. Het verhaal behandelt thema’s zoals sociale media, groepsdruk en geheimen, waardoor het erg aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Perfect voor leerlingen die van spanning houden.

Aanraders boekenlijst vmbo/mavo vinden 

Er zijn natuurlijk nog veel meer aanraders boekenlijst vmbo/mavo! Zoek eens op internet of vraag op school of er een specifieke lijst is. Zo kun je gemakkelijk de boeken kiezen die bij jou passen!