Middelbare scholen Deventer dicht vanwege mail over dodelijke schietpartij

Leerlingen van vier middelbare scholen in Deventer zijn naar huis gestuurd nadat er werd gedreigd met een aanslag op De Marke. In verschillende appgroepen gaat er een bericht rond dat er mogelijk geschoten gaat worden. Dat meldt De Stentor.

De Marke zou maandag 30 september al een bericht via de mail hebben ontvangen. Op Marke Noord (onderbouwlocatie) en eventueel ook op Marke Zuid (bovenbouwlocatie) zou er een dezer dagen een schietpartij plaatsvinden. In de mail staat dat de schietpartij al maanden geleden is gepland en dat niemand wordt gespaard.

Naar huis gestuurd 

Op het schoolplein van De Marke Noord werden meerdere leerlingen dinsdagochtend 1 oktober naar huis gestuurd. Leerlingen en ouders hoorden vervolgens dat de eerste lessen van de dag uitvielen.

Overleg met politie en gemeente 

Leerlingen en hun ouders kregen via social media en een mail van directeur Mark Brijan van het Etty Hillesum Lyceum dat er overleg is met politie en gemeente. Brijan geeft aan dat er afgelopen nacht al onderzoek is gepleegd omdat leerlingen en docenten een dreigmail hadden ontvangen.

De eerste drie lesuren van De Marke Noord en – Zuid, Het Corberic en de Arkelstein vervallen sowieso vandaag. Deze middelbare scholen vallen allemaal onder het Etty Hillesum Lyceum. Stichting Carmelcollege, waar het Etty Hillesum Lyceum onder valt, liet weten dat het nog niet duidelijk is of leerlingen vandaag naar school kunnen.

Schoolsluiting 

Waarom er toch leerlingen naar huis werden gestuurd omdat ze al op het schoolplein stonden terwijl de mail maandagavond al bekend was, is onduidelijk. De schoolsluiting werd pas dinsdagochtend door de politie geadviseerd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk