Maandagmiddag 7 oktober lanceerden het Van Gogh Museum en Luister Eens de nieuwe versie van Het Luisterspel. Het spel is onderdeel van een startpakket waarmee scholen mentale gezondheid bespreekbaar kunnen maken. 33 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar ervaart angst, sombere gedachten, stress of eenzaamheid. Te vaak durven zij daar niet met anderen over te praten. Luister Eens helpt dat taboe doorbreken en doet dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat meldt Luister Eens.
Rocky (29), ervaringsdeskundige en ambassadeur bij Luister Eens, heeft zijn hele leven al last van depressieve gedachten. Hij vertelt hoe moeilijk het is om er met vrienden over te praten. “Ze weten niet hoe ze moeten reageren. Ik vertel iemand over mijn mentale klachten omdat ik diegene vertrouw. Dat is juist heel positief, dus waarom vinden mensen dat zo eng?”
Startpakket met tools
Luister Eens heeft daarom een startpakket met tools ontwikkeld voor zorgcoördinatoren, mentoren en docenten in het voortgezet en middelbaar onderwijs. Het pakket bestaat uit lessen op school onder leiding van ervaringsdeskundigen zoals Rocky; het Luisterspel ism het Van Gogh Museum; trainingen voor docenten; een lespakket waarmee docenten zelf aan de slag kunnen op school en online cursussen.
Bespreekbaar maken op school
Jeroen van den Born van Diversion en projectleider van Luister Eens: “Bij Diversion pakken wij maatschappelijke problemen aan, zoals het stigma op mentale problemen. Ik zie dat het voor veel jongeren ontzettend lastig om te praten over mentale klachten. Ze schamen zich, zijn bang voor de reacties van hun omgeving of hebben last van vooroordelen. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet over jouw mentale klachten kunt praten, of dat niet durft, worden deze alleen maar zwaarder. En dat terwijl iemand die echt even naar je luistert al het vertrouwen kan geven dat je er niet alleen voor staat. Daarom is het zo belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken op school.”
Vincent van Gogh
Het vernieuwde Luisterspel bevat kaarten met kunstwerken van Van Gogh en vragen. Sarah Broekhoven, educator bij het Van Gogh Museum: “Met vragen als ‘welk schilderij past het best bij hoe jij je nu voelt’ of ‘in welk schilderij zou jij graag een uur willen doorbrengen’ kun je op een andere manier praten over je gevoelens. Vincent van Gogh ervoer in zijn leven de helende kracht van kunst en putte er troost en hoop uit. Voor hem was schilderen de enige remedie tegen de psychische klachten waarmee hij worstelde. Hij was daar ook openhartig over. Hij schreef in brieven aan zijn broer Theo over zijn periodes van crises en herstel. Het Van Gogh Museum wil een positieve bijdrage leveren aan het gesprek over mentale gezondheid. Het Luisterspel is een mooi middel om dat gesprek op gang te brengen.”
Verschillende onderdelen
Het gratis startpakket voor onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar onderwijs bestaat uit verschillende onderdelen die ook los te gebruiken zijn. Het Luisterspel, een lespakket, een onlinecursus, een training voor docenten en een lespakket onder leiding van twee jonge ervaringsdeskundigen. Het startpakket is gratis aan te vragen of te downloaden via deze website.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Tamika Horsten