Op het Comenius Beroepsonderwijs in Capelle aan den IJssel zijn ze donderdag 10 oktober erg geschrokken. In het kluisje van een 15-jarige scholier werd tijdens een controle een vuurwapen aangetroffen. De leerling is aangehouden en de school heeft hem ook meteen geschorst. Dat meldt Rijnmond.
“Een vuurwapen mee naar school nemen, dan hoor je hier niet thuis”, aldus Eric Dekker, algemeen directeur van het Comenius. Hij heeft overigens geen gesprek met de leerling gehad. “Dat willen we uiteraard wel.”
Aardige en rustige jongen
Leerlingen van de school zijn geschrokken over wat er gebeurd is. Vooral ook omdat de scholier bekend staat als een aardige en rustige jongen. Volgens een vriend van hem zijn er leerlingen die samendoen met de kluisjes. Het vuurwapen zou ook van iemand anders kunnen zijn, zo suggereert hij. Hij hoopt in ieder geval dat de school niet in een al te kwaad daglicht komt te staan. “Op andere scholen gebeurt dit namelijk ook.”
Zorg
De school heeft zorg aangeboden aan iedereen die het nodig had en vooral aan de leerlingen en docenten die de aanhouding hebben meegemaakt. Zo is er gesproken met de klasgenoten van de aangehouden scholier. Toen de medeleerlingen vrijdag 11 oktober in de klas kwamen, is er uitgebreid met ze gepraat.
Brief aan de ouders
De school heeft de ouders per brief ingelicht over het voorval. Volgens directeur Dekker heeft de schoolleider van de afdeling beroepsonderwijs alles goed geregeld. En dat het nuttig is om kluisjes te controleren is hierbij ook bewezen, zo zegt Dekker.
Meerdere incidenten op verschillende scholen
De vondst van een vuurwapen op een middelbare school is niet voor het eerst. Een 15-jarige leerling had in 2019 een vuurwapen in zijn kluisje en werd ontdekt. Dat gebeurde op een school in Rotterdam-Zuid.
In 2017 nam een 16-jarige jongen een vuurwapen mee naar school. Op het schoolplein liet hij het wapen aan zijn vrienden zien. Op het herentoilet werd het wapen vervolgens aangetroffen in een prullenbak, maar de jongen moest wel 74 dagen de jeugdgevangenis van binnen bekijken.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk