Middelbare scholen maken zich zorgen over het opladen van fietsaccu's

Steeds meer middelbare scholieren komen met een elektrische fiets naar school. De scholen maken zich daarom zorgen over de brandveiligheid en nemen maatregelen. Leerlingen van het Goese Lyceum mogen na de herfstvakantie hun fietsaccu niet meer op school opladen. Het Zwin College in Oostbrug heeft een brandveilige laadkast in huis gehaald. Dat meldt Omroep Zeeland.

Een grote groep leerlingen komt naar school op een elektrische fiets omdat ze een uur moeten fietsen. “Voor die leerlingen is het belangrijk dat ze op een fijne manier heen en weer kunnen fietsen”, aldus Peter Martijn Hellemons, directeur-bedrijfsvoering van het Zwin College. De leerling krijgt dankzij de elektrische fiets letterlijk een duwtje in de rug.

Opladen accu

Bij de ingang van het Zwin College staat het bordje ‘Conciërge/ Bezoekers melden.’  Leerlingen laden daar hun accu op. Directeur Hellemons zien het aantal accu’s stijgen. Aan het begin van dit schooljaar lagen er af en toe twee accu’s aan de oplader. Inmiddels zijn dit er al vijf of meer.

Dat leerlingen op een elektrische fiets naar school komen, heeft naast het toejuichen van de gewenste beweging ook een keerzijde. Is het schoolgebouw wel brandveilig? Om die reden kunnen leerlingen straks hun accu veilig opladen in een speciale laadkast. De leerlingen mogen nu nog steeds hun accu bij de receptie inleveren, want het duurt even voordat de laadkast geleverd wordt.

Maatregelen 

Het Zwin College is niet de enige middelbare school die actie onderneemt. Het Goese Lyceum wil dat leerlingen hun accu’s niet meer op school opladen. Dit vanwege de brandveiligheid op school. Na de herfstvakantie moeten leerlingen met een opgeladen fietsaccu naar school komen.

Gevaren van de fietsaccu 

Het Lodewijk College in Terneuzen vindt het belangrijk dat leerlingen bewust zijn van de gevaren van de fietsaccu’s. Leerlingen kunnen nu op een plek hun accu opladen, zegt Ellen de Winde, communicatiewoordvoerder van het Lodewijk College. De leerlingen stappen over een tijdje over op speciale, brandveilige kluisjes waar ze de accu mogen opladen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk