Refoscholieren uit Friesland reizen vier uur per dag naar hun school in Kampen

Refoscholieren uit Friesland moeten vier uur per dag reizen om op school te komen en dat kost 1500 euro per jaar. De schoolbus moet alleen vervangen worden en daardoor gaan de kosten flink omhoog. Dat meldt het FrieschDagblad.

De leerlingen zijn, in tegenstelling tot de rest van de weggebruikers, blij als er een file is. Dat betekent namelijk vertraging en ook dat ze te laat op school komen. Minder school is voor iedereen beter, zo vinden de leerlingen. “Op school is de bel toch al gegaan”, aldus een scholier.

Vijf uur gaat de wekker 

Om vijf voor negen rijdt de bus het schoolplein van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen op. Sommige scholieren hebben er dan al een halve dag opzitten. Mavoleerling Johannes komt uit Hantumerútbuorren en om tien voor vijf ging zijn wekker.

95 Pieter Zandtleerlingen uit Friesland herkennen dit verhaal. De scholieren staan al bij de bushalte of bij een benzinestation als de meeste mensen nog slapen. De Fryslân Liner haalt op zeven verschillende leerlingen tussen De Westereen en Kampen scholieren op.

95 aanmeldingen voor dit jaar 

De Stichting Ondersteuning Refomatorisch Onderwijs Fryslân heeft dit jaar 95 aanmeldingen ontvangen voor de Pieter Zandt Scholengemeenschap. Nog nooit waren dat er zoveel. 40 leerlingen maakten tien jaar geleden de dagelijkse busrit naar Kampen. De school in Kampen is populair, maar dat heeft vooral te maken met ‘concurrent’ het Gomarus College in Leeuwarden. Vroeger werden kinderen daar naartoe gestuurd omdat de school een stuk dichterbij lag, maar de identiteit van die school is steeds meer een andere kant op gegaan.

Huiswerk maken tijdens het reizen, dat doet eigenlijk geen enkele scholier. De veertienjarige Jodie Fokkema vindt het niets dat de school zo ver weg van huis is. Hij koos vrijwillig voor de refoschool in Kampen, de vrijgemaakte variant in Leeuwarden was voor zijn ouders goed genoeg. “Alle vrienden van de basisschool gingen naar de Pieter Zandt Scholengemeenschap, dus mijn beslissing was snel gemaakt.” Naar een plaats dichterbij school verhuizen is eigenlijk ook geen optie, want je gaat niet weg uit Friesland, zo stelt hij.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk