Onderwijskoepel en gemeente Maastricht komen met plan voor voortgezet onderwijs

Onderwijskoepel LVO en de gemeente Maastricht hebben 19 november een gezamenlijk plan voorgedragen wat betreft de toekomst van het middelbaar onderwijs in Maastricht. Hiervoor zou 140 miljoen euro voor beschikbaar moeten komen. Dat meldt L1.

De scholenkoepel en het gemeentebestuur schrijven dat met dat geld voor de komende 50 jaar duurzame en toekomstbestendige huisvesting gegarandeerd is. Het geld is beschikbaar voor het onderwijs aan 5000 leerlingen verdeeld over vier locaties. Voor drie bestaande scholen komt geld beschikbaar voor nieuwbouw. Bij een school gaat het om uitbreiding en verbouwing.

Goed onderbouwde plannen 

Volgens de scholenkoepel en de gemeente zijn de plannen goed onderbouwd en hebben alle betrokkenen er baat bij. Het Sint-Maartenscollege, een van de scholen die erbij betrokken is, verzet zich al sinds 2023 tegen de plannen. Die school zou moeten verhuizen naar een nieuwbouwlocatie aan de Eenhoornsingel. De school zou volgens medewerkers in gevaar komen als ze naar die locatie moeten verhuizen.

Eigen rapport 

Tegelijkertijd met het plan van de scholenkoepel en de gemeente Maastricht, hebben de medewerkers van het Sint-Maartenscollege een eigen rapport van meer dan 100 pagina’s naar buiten gebracht. Daarin komen ze tot de conclusie dat hun school het minimumaantal van 1200 leerlingen gaat halen als de verhuizing doorgaat. Het Sint-Maartenscollege geeft aan dat ze op die manier niet langer kunnen bestaan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk