Leraren zijn verbaasd over wat staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs) afgelopen week vertelde over hun salaris. Leraren zouden volgens Paul gemiddeld 6200 euro per maand verdienen. Docenten zeggen hierover dat dit beeld te hoopgevend is. “Het vak verdient zeker niet slecht, maar die 6200 euro per maand klopt niet.” Dat meldt RTL Nieuws.
Deze week werd er vanuit de overheid een campagne gelanceerd om de vooroordelen over leraren in het basis- en voortgezet onderwijs te ontkrachten. Leraren zouden te weinig verdienen, zo stelt de campagne. Leraren zouden volgens staatssecretaris Paul rond de 6200 euro bruto per maand verdienen. Nieuwe leraren aantrekken is uiteindelijk de bedoeling van de campagne.
Misleidende berekening
Docenten noemen deze berekening van Paul misleidend. De toeslagen en het vakantiegeld worden nu bij het maandsalaris opgeteld en dat zegt Paul er niet bij. “En wie telt zijn vakantiegeld nou bovenop zijn maandsalaris?”
De Algemene Onderwijsbond (AOb) stelt dat 99 procent van de leraren in het basis- of voortgezet onderwijs in functieniveau LB of LC valt. 75 procent van de leraren zit in de LB-schaal, de rest van hen in LC. Leerkrachten die taken met meer verantwoordelijkheid of complexiteit uitvoeren vallen in schaal LC.
Maximum van 5277 euro bruto per maand
Een leraar die net begint verdient 3463 euro bruto per maand. De meeste leraren verdienen als maximum 5277 euro bruto per maand. Daar zitten dan het vakantiegeld van 8 procent, een vaste eindejaarsuitkering van 8,33 procent en 1640 euro oktobertoelage voor docenten die aan het einde van hun salarisschaal zitten, niet bij gerekend.
Basisschooljuf Sofie van de Waart uit Prinsenbeek geeft toe dat je tegenwoordig meer verdient in het onderwijs dan vroeger. “Maar de meeste leraren verdienen deze bedragen die de staatssecretaris benoemd helemaal niet.”
Dat leraren heel weinig verdienen valt best mee, zo stelt Van de Waart. “Als je net bent afgestudeerd van het hbo, verdien je lekker in het onderwijs. Zij-instromers die vanuit het bedrijfsleven naar het onderwijs gaan moeten wel veel salaris inleveren.”
Docent klassieke talen Peter Althuizen vindt de berekening van Paul misleidend. De meeste leraren kunnen alleen maar dromen van 6200 euro per maand, aldus Althuizen. Als leraar zijnde is de situatie ten opzichte van vroeger wel verbeterd en je verdient echt niet slecht. “Maar mensen met ambitie voor een baan in het onderwijs raken hierdoor toch gedesillusioneerd.”
Goochelen met cijfers
Oud-docent en voorman van de AOb, Thijs Roovers, krijgt van verschillende docenten mailtjes. Dat er voor het mooiste beroep dat er bestaat campagne wordt gevoerd vindt Roovers fantastisch. ‘Wat Paul hier doet, is goochelen met cijfers. Mensen die interesse hebben in het vak van leraar, komen hierdoor van een koude kermis thuis. Een leraar verdient goed en de secundaire en primaire arbeidsvoorwaarden zijn dik in orde, maar een gemiddeld maandsalaris in het onderwijs is echt geen 6200 euro.”
Volgens juf Sofie bestaat er geen slechte publiciteit. Zij denkt dat er door de campagne en de ophef die erover is ontstaan, wel nieuwe docenten bijkomen.
Vaste eindejaarsuitkering
Het ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten dat de campagne duidelijk moet maken dat je in het onderwijs best een lekker salaris kunt verdienen. Volgens een woordvoerder staat dit bedrag juist wel op de jaaropgave. “In het onderwijs krijg iedereen wel een vaste eindejaarsuitkering. De aantrekkelijkheid van het onderwijs kan hiermee vergroot worden.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk