Leraren zouden gratis griepprik moeten krijgen om lege klassen te voorkomen

In schoolklassen wordt vandaag de dag veel gehoest en gesnotterd, want er heerst griep, Leerlingen, maar ook leraren worden ziek. Is het verstandig om juffen en meesters een gratis griepprik te geven? Dat meldt EenVandaag.

Op dit moment heeft Nederland te maken met de heftigste griepgolf sinds jaren. Er is zelf sprake van een epidemie. En dat is ook te merken in het onderwijs.

Virussen 

Op crèches en scholen, waar veel kinderen samenkomen, gaan vaak veel virussen rond. De huidige griepgolf zorgt voor halflege klaslokalen. Sommige klassen worden zelfs naar huis gestuurd omdat de juf of meester met griep thuis zit en er geen invaller voor handen is.

Griepepidemie 

“In de klassen hebben we altijd een probleem als er een griepepidemie heerst”, aldus viroloog Ab Osterhaus in WNL op zondag. “Van de leerkrachten valt 20 procent uit door ziekte en dat boven op het lerarentekort dat er al is.”

Griepvaccinatie  

Leraren jaarlijks een griepvaccinatie geven zou volgens Osterhaus heel verstandig zijn. Mensen boven de 60 jaar worden ieder jaar opgeroepen om een gratis griepprik te halen. Ook het zorgpersoneel wordt gevraagd om zich te laten vaccineren tegen de griep, want zij werken met kwetsbare mensen.

Leraren werken niet met kwetsbare mensen, maar zelf lopen ze wel het risico om flink ziek te worden. Kinderen verspreiden met hun gehoest en gesnotter het griepvirus heel gemakkelijk. Juffen en meester preventief vaccineren tegen de griep lijkt dan een logische gedacht, of valt het wel mee wat betreft ziekte onder de leraren?

Ziekteverzuim onderwijs 

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt het ziekteverzuim in het onderwijs in de gaten. 1 op de 5 leraren valt uit tijdens het griepseizoen, zo zei Osterhaus. DUO zelf ziet dat getal niet terug in de cijfers. “Wij zien nauwelijks percentages boven de 10 procent”, aldus woordvoerder Bert Viel.

De laatste cijfers van DUO komen uit 2023. Het griepvirus was toen wat minder heftig dan vandaag de dag, dus het kan best zo zijn dat 20 procent van de leraren deze winter vanwege griep niet voor de klas kan staan.

DUO weet wel dat de piek in het verzuim ieder jaar rond februari opkomt. Het aantal zieke onderwijsmedewerkers in het basisonderwijs is ook iets hoger dan in het voortgezet onderwijs en het ondersteunend personeel is sneller ziek dan het onderwijsend personeel.

Gratis griepprik 

De Algemene Onderwijsbond (AOb) zou leraren dan ook graag een gratis griepprik aanbieden. “Als je een klas naar huis moet sturen is dat dat vele malen duurder dan een gratis griepprik”, aldus voorzitter Thijs Roovers van de lerarenvakbond. 

Mensen die nu niet in aanmerking komen voor een gratis vaccinatie, kunnen zich bij de huisarts laten inenten, maar dat kost wel wat. De AOb wil dat de griepprik voor leraren vergoed wordt door de werkgever of door de overheid.

De PO-Raad is al jaren voorstander van een gratis griepprik voor leraren. Al vindt de PO-Raad wel dat leraren niet gedwongen moeten worden om een griepprik te nemen. “Het blijft een vrijwillige keuze.”

Handen wassen 

Mocht de betaalde griepprik voor leraren er niet komen, dan zit er volgens hoogleraar onderwijskunde aan Rijksuniversiteit Groningen Klaas van Veen maar één ding op. “Een van de weinige dingen die je tegen de griep kan doen, is je handen zo veel mogelijk wassen.”

Scholen hebben in dat opzicht al veel geleerd van de coronapandemie. “Maar als leerkracht weet je dat als je met kinderen werkt, je toch op een dag besmet raakt met een een of ander virus. Daarom zou het goed zijn als leraren een gratis griepprik krijgen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk