
Docente op een middelbare school, Marianne van Balen, weet hoe moeilijk het is om pestgedrag op school te voorkomen. Ze verloor zelf dertien jaar geleden haar zestienjarige zoon Thomas. Hij werd op school gepest en maakte uiteindelijk een einde aan zijn leven. Dat meldt Omroep Brabant.
De school waar de veertienjarige Nina op zat, heeft haar begeleidt, maar het pesten kon niet voorkomen worden. In 2012 zou de zoon van Van Balen naar 5 havo gaan. Op school ging het alleen niet goed met hem. Hij raakte al zijn vrienden kwijt door de pesterijen en uiteindelijk besloot hij, net zoals Nina, uit het leven te stappen.
Pestprobleem
Als docente met meer dan veertig jaar ervaring op een middelbare school, weet Van Balen hoe moeilijk het pestprobleem is. Een school kan dat volgens Van Balen nooit honderd procent voorkomen.
'Docenten weten niet alles'
“Docenten weten vaak niet wat er speelt. Mijn eigen leerlingen vraag ik regelmatig of er weleens wordt gepest. Als de leerlingen daarover niets kwijt willen, dan weet je ook bijna niets”, zegt Van Balen. De docente denkt dat er vaak niets gezegd wordt, omdat ze anders zelf worden uitgemaakt voor klikspaan.
De school van Nina uit Helmond wist een klein beetje van de pesterijen af. Daarom kreeg Nina ook begeleiding. De school liet weten niet alles van de pesterijen te weten. Van Balen gelooft dit meteen, want zelf weet ze van haar leerlingen best veel, maar lang niet alles. “In een klas gebeurt er heel veel, je kan als docent niet alles zien.”
Veiligheidsplan met pestprotocol
Scholen moeten verplicht een veiligheidsplan hebben. Daarin staat ook het pestprotocol met informatie voor docenten wat ze moeten doen als er een leerling gepest wordt. Van Balen denkt dat iedere school daarin zijn best doen, maar dat ze maar weinig invloed hierop hebben.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk