zeilboten

GRONINGEN (Novum) - Twee dyslectische broers van 13 en 15 jaar oud volgen mogelijk deze week nog het voorbeeld van zeilmeisje Laura Dekker. In de zeilboot van hun opa willen de ervaren zeilers de zee op gaan. Hun vader volgt hen in een aparte boot, meldt advocaat Katinka Slump.

De broers willen zo aandacht vragen voor de duizenden kinderen die niet in staat worden gesteld zich bij een school in te schrijven. De jongens zaten vanwege hun leesblindheid thuis.

De speciale school voor dyslectische kinderen waar ze heen zouden moeten gaan zei niet in staat te zijn hen op te vangen. Andere scholen weigeren de broers aan te nemen omdat in een samenwerkingsverband is afgesproken dat dyslectische kinderen naar die school moeten.

In Nederland zijn volgens Slump veertienduizend kinderen die in een vergelijkbare situatie gedwongen thuiszitten. "Scholen denken dat ze het recht hebben kinderen te weigeren omdat we in ons land vrijheid van schoolbesturen hebben. Maar het recht op onderwijs wordt daarbij over het hoofd gezien."

Intussen zit de leerplichtambtenaar de jongens op de hielen. "Ik zeg steeds dat ze bij de school moeten zijn. De jongens willen dolgraag naar school."

De advocate wilde eerder laten bemiddelen door de Commissie Gelijke Behandeling, maar de school weigerde volgens haar zich vooraf aan het advies te houden. Daarom loopt een bezwaarprocedure.

De jongens zaten thuis en zagen volgens Slump dat er enorm veel aandacht was voor het onderwijs dat Laura Dekker al dan niet zou krijgen als ze in haar eentje rond de wereld zeilde, terwijl er geen aandacht is voor kinderen als zij. "Toen hebben ze bedacht dat ze ook de zee op moeten."

Een wereldreis staat niet in de planning. De jongens willen onder meer België, Engeland en Spanje aandoen. Ze bezoeken daar ambassadeurs van Unicef om hun verhaal te vertellen. Scholing volgen ze onderweg bij de Wereldschool.