Normal_passend_onderwijs_boris

Het project ‘Boris brengt je bij een baan’ startte in 2010 als pilot om het voortgezet speciaal onderwijs (vso) te helpen om leerlingen te begeleiden naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt. De pilot was een groot succes: meer dan 50% van de uitgestroomde vso-leerlingen vond een betaalde baan. Het project krijgt daarom een vervolg. Hierdoor komt participatie op de arbeidsmarkt voor veel jongeren met een beperking dichterbij.

Boris: methodiek voor werkend leren
Voor leerlingen met een beperking is het niet vanzelfsprekend dat zij een duurzame plek op de arbeidsmarkt krijgen. De Boris-methodiek is gebaseerd op de systematiek van het werkend leren die gehanteerd wordt in het beroepsonderwijs. Uitgangspunten zijn:

>beroepenoriëntatie
>opleidingsplannen op maat
>beroepspraktijkvorming bij erkende leerbedrijven
>(branche)certificering

35 scholen gaan aan de slag
Door heel Nederland gaan 35 scholen dit jaar aan de slag met de methodiek. Op zowel management- als operationeel niveau krijgen scholen hierbij begeleiding. Alle scholen in het vso en scholen die praktijkonderwijs (pro) krijgen scholing aangeboden. Gedurende de projectperiode (2013-2015) kunnen steeds meer scholen aanhaken.

Gemeenten willen Boris ondersteunen
Verschillende gemeenten zien Boris als een manier om werkloosheid onder jongeren met een beperking te voorkomen. Zij hebben belangstelling om samenwerkingsverbanden van scholen die met Boris aan de slag willen te ondersteunen. Rotterdam heeft dat besluit als eerste genomen en zet de trend voor andere gemeenten.

Meer informatie
Meer informatie over de Boris-methodiek en het project vindt u op www.borisbaan.nl.

Voor vragen kunt u ook contact opnemen met projectleider Will Seignette via w.seignette@s-bb.nl.

Bron: Passendonderwijs.nl