Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een subsidie van 15.000 euro verleend aan taalwetenschapper Onno Crasborn van de Radboud Universiteit Nijmegen. Crasborn is deskundige in de Nederlandse Gebarentaal. Hij krijgt de subsidie om een website te creëren voor ouders van dove kinderen. Dit meldt het Genootschap Onze Taal.

De website zal Mijnbabyisdoof.nl gaan heten en zal praktische informatie verschaffen voor ouders van kinderen met hoorproblemen. De nadruk zal liggen op niet-medische informatie. Als ouders een kind krijgen dat doof is, krijgen ze vooral veel uitleg over de medische aspecten. De sociale, culturele en taalkundige kant van doof zijn komt veel minder aan bod.

“Vanuit dat gemis is het idee voor Mijnbabyisdoof.nl ontstaan, een website met vooral praktische informatie over bijvoorbeeld onderwijs aan doven en de Nederlandse Gebarentaal”, vertelt Crasborn. “We willen ook dove jongeren en volwassenen zelf aan het woord laten over hoe zij hun leven ervaren.” In september 2015 moet de website online zijn.

© Nationale Onderwijsgids