Het landelijke overlegorgaan LOOK is bezig met het ontwikkelen van het Eén Kind Eén Plan (EKEP) Keurmerk. Dit keurmerk is bedoeld voor scholen voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking (EMB) en scholen met een kinderrevalidatie-afdeling. Door middel van het keurmerk kan getoetst worden of de school de kwaliteitskenmerken van EKEP juist toepast en de indicatiecriteria transparant beschikbaar stelt. Dit meldt het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO).
NOG
Keurmerk voor scholen met EMB-leerlingen
-Op tal van scholen waar kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking onderwijs volgen wordt al gewerkt vanuit de 'Een kind een plan'-filosofie. Bij de EKEP-filosofie staat het kind centraal. De school zoekt daarbij de samenwerking met de ouders en biedt een integrale werkwijze van (revalidatie)zorg en onderwijs aan aan de zorgleerling. De werkwijze EKEP beoogt onderwijs, revalidatie en ouders met elkaar te verbinden. Om scholen die de EKEP-filosofie toepassen te helpen bij het toetsen van de kwaliteit en bij het transparant maken van de indicatiecriteria is nu besloten een keurmerk EKEP te ontwikkelen.
Het keurmerk wordt ontwikkeld door het landelijke overlegorgaan LOOK. Dit orgaan is samengesteld uit vertegenwoordigers van de BOSK, Revalidatie Nederland en het LECSO. Doel van LOOK is om onderwijs aan kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking, de zorg voor deze leerlingen en hun ouders met elkaar te verbinden. Er is een projectgroep Keurmerk EKEP in het leven geroepen. Het eerste instapkeurmerk is inmiddels klaar voor introductie. De projectgroep zal daarom binnenkort alle scholen voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking en kinderrevalidatie-afdelingen in Nederland aanschrijven om hen de mogelijkheid te bieden in aanmerking te komen voor het instapkeurmerk. LOOK heeft daarnaast een vragenlijst ontwikkeld waarmee de desbetreffende scholen na kunnen gaan of zij in aanmerking komen voor het EKEP Keurmerk. Deze vragenlijst moet ingevuld worden door alle betrokken partijen, inclusief ouders. Klik hier voor meer informatie.
© Nationale Onderwijsgids