Praktijkschool De Wissel in Slotermeer neemt geen nieuwe leerlingen meer aan. De aanmeldingen voor de school liepen flink terug, waardoor de school niet meer kan blijven bestaan. De 39 leerlingen die nu nog op de school zitten kunnen hun opleiding wel afmaken. Over uiterlijk vijf jaar sluit de school voor voortgezet onderwijs, die zich richt op kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum, definitief de deuren. De SP maakt zich zorgen of er zo wel voldoende plekken blijven voor kinderen met een extra zorgvraag. Dat meldt Het Parool.
Op de school worden de leerlingen in maximaal vijf jaar naar een plek in het regulier onderwijs of naar werk begeleidt. In Amsterdam is dit de enige school waar kinderen op niveau VMBO-basis terechtkunnen. Afgelopen donderdag heeft SP-raadslid Erik Flentge in de commissie jeugd en cultuur vragen gesteld over de sluiting. Flentge maakt zich hierover grote zorgen. “Bij dit soort kinderen luistert de schoolkeuze nauw. Zij reageren heel sterk op veranderingen.” Volgens het raadslid zorgt de sluiting voor 'druk op de ketel', omdat ouders nu de keuze voor een school moeten maken.
De aanmeldingen op De Wissel lopen terug door de invoering van het passend onderwijs. Door het lage aantal aanmelding is het niet meer rendabel om de school nog langer open te houden, zegt directeur Dyane Brummelhuis van het Mundus College, waar De Wissel onderdeel van is. “Dit schooljaar zitten er maar vijf kinderen in het eerste leerjaar. En met één kind kan ik geen klas vullen”, laat Brummelhuis weten. Volgens de directeur zijn er voldoende alternatieven in het speciaal onderwijs, zoals De Kolom en Orion. Flentge is het hier niet mee eens en zegt de indruk te krijgen dat er door het schoolbestuur niet is afgestemd met de wethouder. “Als dat klopt lijkt dat me een slechte zaak. Er moeten in Amsterdam voldoende plekken blijven voor kinderen met een extra zorgvraag”, aldus het SP-raadslid.
Wethouder Kukenheim heeft de plannen voor de sluiting van de school bevestigd. Binnen enkele weken komt de wethouder met meer informatie.
© Nationale Onderwijsgids